Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Radio România lansează 'UNDEva în 28', primul sitcom românesc despre nașterea teatrului radiofonic

Publicat: vineri, 26 Octombrie 2018 , ora 12.37

Luni, 29 octombrie, de la ora 14:30, în Foaierul central al Sălii de Concerte a Radio România (str. General Berthelot nr. 60-64) vă invităm la conferința de presă de lansare a sitcom-ului UNDEva în 28 de Ilinca Stihi, produs de Teatrul Național Radiofonic și Radio România Actualități. La conferința de presă vor participa Georgică Severin, Președinte Director General Radio România, Dan Preda, manager Radio România Actualități, Ilinca Stihi, autoarea scenariului original și a regiei artistice precum și o parte dintre actorii serialului.

Dubla aniversare pe care Radio România o sărbătorește în anul 2018 ne-a stimulat să imaginăm o abordare relaxată dar documentată a contextului istoric al înființării Radioului public și a apariției unui nucleu de artiști dedicați producției de teatru radiofonic la doar un an de la înființarea instituției, sincron cu Radiourile europene. UNDEva în 28 este o producție a Teatrului Național Radiofonic împreună cu Radio România Actualități, o comedie adresată tuturor ascultătorilor Radio România, difuzată ca teatru în serial cu o frecvență de două episoade pe săptămână. Primul episod va fi difuzat joi, 1 noiembrie, de la ora 12:15 iar următoarele zece episoade se vor transmite în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 12:15, pe frecvențele Radio România Actualități.

Pe parcursul a 11 episoade scenariul parcurge cu elanul empiric al epocii etapele experimentării și descoperirii teatrului radiofonic și a mijloacelor specifice de expresie artistică. Scenariul Ilincăi Stihi pleacă de la realități documentate, semnalate nu doar prin referințe la date și fapte verificabile în istorie, ci și prin denumirea unora din personaje cu numele lor reale (Dragomir Hurmuzescu, primul director al Radioului, actorul George Calboreanu etc.).

Miza serialului UNDEva în 28 îmbină divertismentul, caracteristic comediei, cu restituirea faptelor ce țin deja de istoria scrisă a României centenare, în care Radioul ca instituție publică de informare și educare joacă un rol cultural incontestabil datorită accesului său larg la populația României. Distribuția serialului face apel la cei mai cunoscuți actori ai scenei românești, vedete ale teatrului și cinematografului românesc din diferite generații, îndrăgiți de marele public: Maia Morgenstern, Medeea Marinescu, Răzvan Vasilescu, Gheorghe Visu, Cristi Iacob, Mirela Zeța, Șerban Pavlu, Mihai Constantin, Andi Vasluianu și mulți, mulți alții. Serialul a fost înregistrat în afara studiourilor Teatrului Național Radiofonic, în spații cu o acustică apropiată de situația istorică reală pe care o descriu scenele. Refacem auditiv spațiul Teatrului Național, al biroului primului director al Radio România sau sunetul străzilor bucureștene interbelice. Realizatorii mulțumesc Muzeului Theodor Pallady din cadrul MNAR, Liceului Șincai, Jandarmeriei Române și doamnei Mihaela Păun pentru sprijinul acordat în realizarea înregistrărilor de teren.

Pe pagina de facebook a serialului și în evenimentul facebook urmăriți imagini și interviuri filmate la înregistrările din lunile august-septembrie 2018.