Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Limba română, limba Unirii. Dezbatere și recital poetic la Gaudeamus Brașov

Publicat: marți, 28 August 2018 , ora 16.11

Radio România Cultural organizează vineri, 31 august, de la ora 16.00, de Ziua Limbii Române, în cadrul primei ediții a târgului de carte Gaudeamus Brașov, o dezbatere și un recital poetic desfășurate sub titlul ''Limba română, limba Unirii''.

Participă scriitorul și criticul literar Adrian Lăcătuș, decanul Facultații de Litere din Brașov, Dan Mircea Cipariu, scriitor, jurnalist și manager de proiecte și programe culturale, poetul Robert G. Elekes, laureat al Premiului Național de Poezie Iustin Panța pentru debut, al Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu, Opus Primum și al Galei Tinerilor Scriitori (coproducător Radio România Cultural).

Acestora li se va alătura poeta Naomi Ionică, al cărei debut în volum individual cu o carte de poezie intitulată "Cei singuri vor rămâne singuri" (Editura Tracus Arte) i-a adus nominalizarea la Premiul Național de Poezie "Mihai Eminescu", Opera Prima, în 2010.

În an Centenar vorbim despre evoluția, sau după unii, involuția limbii române, în acești o sută de ani și nu numai. Am reușit oare să respectăm testamentul spiritual al lui Simion Bărnuțiu, care devine cu atât mai actual astăzi: "vedeți cum ne-am luptat noi pentru limba și romanitatea noastră: luptați-vă și voi și le apărați ca lumina ochilor voștri"? S-a stricat și vulgarizat limba română? Dar dacă dorim să o regăsim în forma ei cea mai frumoasă, unde trebuie să o cautăm?

La finalul dezbaterii, cei patru scriitori vor citi câte un scurt fragment din creația proprie.

Realizatoarea și moderatoarea evenimentului este Anamaria Spătaru:

Mă gândesc de multe ori la vorbele lui Nichita: ''a vorbi despre limba română este ca o duminică''. Am îmbrățișat cu drag ideea acestei întâlniri cu oameni care sunt niște profesioniști ai limbii române, pentru a o sărbători de ziua ei, dar și pentru a trage poate încă un mic semnal de alarmă. Gaudeamus este ca o casă pentru mine, este locul unde magia cuvântului scris ne reunește pe toți și de aceea sunt cu atât mai bucuroasă că întâlnirea are loc la prima ediție a acestui târg la Brașov.

Ziua Limbii Române se sărbătorește în România la 31 august, la aceeași dată cu Limba Noastră, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990. Conform legii, Ziua Limbii Române poate fi marcată de către autoritățile și instituțiile publice, inclusiv de reprezentanțele diplomatice și institutele culturale ale României, precum și de către alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific.

Dezbaterea și recitalul poetic vor putea fi ascultate la Radio România Cultural în aceeași zi, 31 august 2018, de la ora 21.10.

Postul Radio România Cultural este singurul post de radio cu acoperire națională în FM, care produce programe exclusiv culturale. Detalii despre programul postului găsiți pe www.radioromaniacultural.ro.