Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Radio România Cultural și Teatrul Național Radiofonic au reînceput înregistrările pentru Ora veselă

Publicat: joi, 9 August 2018 , ora 12.39
Radio România Cultural și Teatrul Național Radiofonic își propun să readucă umorul de calitate în atenția publicului. După o perioadă de absență, ieri, în studiourile Teatrului Național Radiofonic, au fost înregistrate primele scenete dintr-o serie pe care Radio România Cultural și-o dorește cât mai lungă. Cei dintâi protagoniști ai noilor întâmplări inspirate din realitățile actuale sunt actorii Paula Chirilă, Maria Buză și Cosmin Seleși. Textele sunt scrise de Andreas Petrescu, iar regia este semnată de redactorul șef al Teatrului Național Radiofonic, Atila Vizauer.

"Pentru mine, umorul este o cale de evadare. Când nu-mi place un lucru, nu-l mai iau în serios și o dau pe glumă. Totul este într-o continuă schimbare. După ce reperele s-au schimbat, a apărut umorul ușor vulgar. De aceea cred că inițiativa Radio România este excelentă", spune Paula Chirilă, una dintre actrițele care au participat la înregistrările pentru episodul pilot.

La rândul ei, Maria Buză vede umorul ca pe o pastilă a fericirii: "Trebuie să ai în casă, la tine, oriunde... această pastilă a umorului."

Cosmin Seleși mărturisea la înregistrări că ascultă umorul este emoție, bucurie dar și uitare, deoarece are capacitatea de a face oamenii să uite de problemele pe care le au.

"E o mare bucurie pentru noi, cei de la Radio România Cultural, să călcăm pe urmele strămoșilor noștri, care făceau un umor rafinat și de foarte bună calitate, într-o perioadă grea. Acum, realitățile noastre ne oferă o sursă fabuloasă de inspirație iar actorii tineri sunt fericiți să vină la aceste înregistrări. În plus, entuziasmul și implicarea întregii echipe de la Teatrul Național Radiofonic sunt garanții serioase pentru un proiect de succes, a declarat managerul Radio România Cultural, Radu Croitoru.

Scurt istoric:

La începutul anului 1929 coordonatorii programului literar artistic - profesorul Gheorghe Mugur, poetul Vasile Voiculescu și scriitorul Horia Furtună - au simțit nevoia ca în programul radioului să se audă și vorbe de duh care aveau menirea să descrețească frunțile ascultătorilor. Așa s-a făcut că, la 17 ianuarie 1929, crainica anunța: "Aici, Radio România. Radio București. Ascultați astăzi, în premieră, emisiunea Ora veselă."

Deși se intitula Ora veselă, emisiunea nu dura mai mult de 10 - 15 minute la acea vreme și era scrisă și interpretată actorul Ion Manu.

Un alt moment de referință pentru Ora veselă a fost apariția, la 1 octombrie 1932, a primului cuplu umoristic al radioului românesc, Stroe și Vasilache, cu celebrul lor: Alo, alo, aici e radio / Stroe și Vasilache / lache, lache, lache!…

Semnalul se va permanentiza ulterior cu binecunoscutul generic: Ora veselă, doamnelor, / Ora veselă, domnilor, / Ore vesele pleacă-n zbor către inimile tuturor!, preluat și de cuplul Horia Șerbănescu - Radu Zaharescu.

De-a lungul anilor, prin fața microfonului Orei vesele au trecut cei mai mari actori de comedie ai scenei românești - Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu-Birlic, Radu Beligan, Costache Antoniu, Niki Atanasiu, Ion Lucian,Vasile Tomazian, Mircea Crișan, Horia Șerbănescu, Radu Zaharescu, Toma Caragiu, Amza Pellea, Octavian Cotescu, Draga Olteanu-Matei, Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu-Botez, Mihai Fotino,Vasilica Tastaman, Marin Moraru, Florin Piersic, Ileana Stana Ionescu, Nicu Constantin, Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Cristina Stamate, Nae Lăzărescu, Vasile Muraru, Rodica Popescu-Bitănescu, Horațiu Mălăele etc.

Postul Radio România Cultural este singurul post de radio cu acoperire națională în FM, care produce programe exclusiv culturale. Detalii despre programul postului găsiți pe www.radioromaniacultural.ro.