Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

A VI-a ediție Grand Prix Nova readuce profesioniștii teatrului radiofonic la București între 4 și 9 iunie

Publicat: miercuri, 30 Mai 2018 , ora 13.47
Radio România organizează, în perioada 4-9 iunie, cea de a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, dedicat inovației în creația radiofonică.

Luni 4 iunie, de la ora 12:00, în Foaierul central al Sălii de Concerte a Radio România are loc conferința de presă și deschiderea oficială a festivalului. Festivitatea de decernare a premiilor va avea loc în cadrul elegant al Palatului Elisabeta, vineri, 8 iunie, de la ora 18:00.

Competiția

Festivalul Grand Prix Nova aliniază la startul aceastei ediții 57 de producții de teatru radiofonic și ars acustica din 23 de țări în cinci zile de audiții, organizate în trei secțiuni: drama (maximum 60 minute), forma scurtă (maximum 10 minute) și binaural. Inaugurăm anul acesta o nouă secțiune dedicată producțiilor binaurale, sincron răspândirii accelerate a audiției în căști a producțiilor radiofonice. Limba oficială a festivalului este engleza. Producțiile radiofonice în concurs și textele în limba engleză ale acestora (în format pdf) pot fi accesate în perioada festivalului pe site-ul www.eteatru.ro.

Grand Prix Nova este singurul festival de producții sonore care caută și recompensează inovația în mediul auditiv de comunicare. Ediția din acest an continuă o tradiție onorantă, aceea de a se afla sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române.

Festivalul Grand Prix Nova și-a consolidat reputația în mediul internațional ca susținător al experimentului în creația radiofonică, iar originalitatea producțiilor selectate în competiție validează inovația în spectacolul de teatru radiofonic din întreaga lume. În an centenar, primim la București în festival un număr record de participanți dornici să trăiască nu numai emoțiile concursului, ci și experiența întâlnirii cu profesioniștii creației radiofonice în secțiunea atelierelor Workshop - History Makes the future/1918-2018 a century of Nations. Anul acesta Grand Prix Nova găzduiește atelierele EBU Radio Drama Workshops, deschise participanților la festival. Întregul program al festivalului reflectă diversitatea și creativitatea artiștilor din domeniul teatrului radiofonic.

Producții din 23 de țări din patru continente își vor disputa nouă trofee la București, distincții dedicate celor trei secțiuni: Drama, Short Forms și Binaural. Din Australia și Malaiezia, până în Canada și Statele Unite, festivalul cartografiază Europa pentru a ajunge în Iran și Georgia. Spectacolele prezente la București vor oferi o panoramă a stilisticilor și reperelor culturale la nivel mondial.

Juriul

Juriul, format din cinci personalități internaționale, printre care un nume de marcă al creației radiofonice românești, va decide câștigătorii. Anul acesta președintele juriului este Soila Valkama, regizoare, dramaturg și actriță din Finlanda. Din juriul acestei ediții mai fac parte Olya Booyar, director Radio Asia-Pacific Broadcasting, Union Kuala Lumpur (Malayesia), Janko Hanushevsky, muzician, sound artist independent (Germania) Slobodan Govorcin, dramaturg, editor la RTV Vojvodina (Serbia) și Ilinca Stihi, regizor, unul dintre fondatorii Festivalului Grand Prix Nova, membră în numeroase jurii ale festivalurilor de profil și autoare a multor spectacole premiate la nivel internațional.

Premiile Teatrului Național Radiofonic

Radio România își onorează în fiecare an actorii, recompensând ingredientul esențial în reușita unui spectacol sonor, interpretarea la microfon. Oferim anual, în cadrul ceremoniei de premiere a competiției internaționale Grand Prix Nova, distincții pentru interpretările cele mai valoroase ale stagiunii Teatrului Național Radiofonic din anul precedent.

În 2018, selecția profesioniștilor se îndreaptă cu admirație spre:

Maria Ploae - Premiul pentru cel mai bun rol feminin în Maria Brâncoveanu din spectacolul Maria Brâncoveanu - Biruința Învierii, scenariu radiofonic de Iuliana Mateescu și Ion-Costin Manoliu, regia artistică: Nicolae Mărgineanu.

Dan Condurache - Premiul pentru cel mai bun rol masculin în Socrate din spectacolul Dialogurile lui Platon. Criton, regia artistică: Attila Vizauer.

Cristina Flutur - Premiul pentru debut, pentru rolul Mașa din spectacolul Trei surori de Anton Pavlovici Cehov, regia artistică: Gavriil Pinte.

Atelierele

Festivalul Grand Prix Nova este recunoscut ca spațiu al dialogului și al întâlnirilor culturale majore în spațiul bucureștean. Având convingerea că radioul îmbină cu abilitate înalta calitate artistică și comunicarea, festivalul continuă tradiția edițiilor precedente și constituie un spațiu privilegiat de vehiculare a valorilor autentice din țară și străinătate. De aceea, la ediția a VI-a, Grand Prix Nova 2018 propune din nou Capitalei o serie de evenimente dedicate specialiștilor, dar și marelui public. Singurul festival din România consacrat creației radiofonice vă invită la patru zile de dialog și performanță cu artiștii experimentului radiofonic internațional în secțiunea Workshop - History Makes the future/1918-2018 a century of Nations.

Atelierele sunt susținute de membrii juriului secțiunii Concurs a acestei ediții. Accesul e liber. Atelierele se vor desfășura în limba engleză, în Grădina Eden din Calea Victoriei nr.107, după următorul program:

4 iunie, 20:00-21:00

- Olya Booyar - Programming for Cultural and Ethic Diversity.

- Soila Valkama - How could audio drama help the audience to fiind the lost memories.

• 5 iunie, 20:00-21:00 -Slobodan Govorcin - Surrounding the Future.

• 6 iunie, 20:00-21:00 - Janko Hanushevsky - Roaring Silence - Tiny Lecture With a Real-Time Soundscape.

• 7 iunie, ora 20:00-21:00 - Ilinca Stihi - 360 3D Immersive ambisonic sound experience, SAILS written and directed by Ilinca Stihi / Vele, scenariul și regia artistică Ilinca Stihi.

Atelierele European Broadcasting Union (EBU)

În perioada 7-9 iunie, festivalul Grand Prix Nova găzduiește atelierele EBU Radio Drama Workshops (European Broadcasting Union). Vineri, 9 iunie, de la ora 9:45, în studioul Alfred Alessandrescu al Radio România (studioul T8) sunt programate o serie de conferințe speciale susținute de prestigioși membri ai EBU: Alison Hindell - președinta grupului Drama a EBU (BBC, Marea Britanie), John Dryen (Marea Britanie), Sandra Kaupmann (ARD - SWR, Germania), Liam O'Brien (RTÉ, Irlanda), Walter Filz (ARD -SWR/Germania), Tim Hinmann (Third Ear, Danemarca), Attila Vizauer (redactor șef Teatrul Național Radiofonic, Radio România, România). Atelierele sunt deschise tuturor participanților la festival, iar programul complet al comunicărilor poate fi consultat pe site-ul www.grandprixnova.ro.

Ajuns la a șasea ediție, Grand Prix Nova 2018 face din București punctul de întâlnire și de propagare a experimentelor sonore ce prefigurează viitorul teatrului radiofonic.