Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

București fm invită: spectacol de teatru, lansare de carte și sesiune de autografe

Publicat: marți, 22 Mai 2018 , ora 9.29
Miercuri, 23 mai, la Teatrul Excelsior din București, începând cu ora 19:00, va avea loc un eveniment special cu și pentru adolescenți. După spectacolul teatrului gazdă, Fluturii sunt liberi, se va lansa antologia de proză scurtă Curse pentru vise, din Colecția Debut, volum rezultat în urma Concursului Literar Proza scurtă merită mai mult. Autorii celor 34 de texte tipărite de Editura Eikon vor avea avea ocazia să se întâlnească pentru prima dată, să vorbească despre pasiunea lor pentru literatură și să ofere autografe.

Concursul de proză scurtă a fost organizat de Editura Eikon și București fm, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București, pornit din dorința de a stimula imaginația și de a dezvolta potențialul creator al tinerilor debutanți în arta scrisului. Ulterior, Teatrul Excelsior s-a alăturat în acest parteneriat, fiind singura instituție teatrală din București care are un program dedicat adolescenților.

Desfășurat în perioada noiembrie 2017 - mai 2018, proiectul a fost promovat printr-o serie de emisiuni pe postul București fm și articole pe site-urile celor trei parteneri, dar și în cadrul unor întâlniri directe cu elevi din zece licee și colegii naționale de prestigiu din capitală.

De asemenea, adolescenții au participat la workshop-ul de scriere creativă, organizat în cadrul Târgului Internațional de Carte Gaudeamus Radio România 2017, atelier interactiv ce a avut ca scop atât familiarizarea tinerilor scriitori cu noțiunile teoretice de limbaj, cât și înțelegerea modului în care se transpune în scris imaginația.

Peste 100 de tineri și-au înscris textele în concurs, iar 34 au fost selectate pentru a fi publicate. Juriul a fost format din: Ioana Brușten - scriitor, realizator de emisiuni la București fm, Prof. Mihaela Daniela Cârstea - Inspector de Specialitate I.S.M.B., Prof. Dr. Christian Crăciun - profesor, scriitor, critic literar, Prof. Dr. Vianu Mureșan - scriitor, filosof, critic literar, Valentin Ajder - directorul Editurii Eikon).

"Lucrările selectate sunt de nivel literar bun și foarte bun, arată că există atât predispoziții și talent pentru scris la acești elevi, cât și preocuparea de-a se forma în arta literară, de-a deveni, în cele din urmă, scriitori confirmați" - Vianu Mureșan.

"A fost o experiență interesantă, plină de surprize. […] Există, cert, un weltanschauung nebănuit al tinerilor, care se străvede foarte bine în aceste texte" - Christian Crăciun.

"Mi s-a dat parola către o lume care nu-mi aparține, în care am fost cândva, dar am plecat și codurile de acces s-au șters. Am revenit, grație acestui concurs, în spațiul unei vârste de care mi-era dor…" - Ioana Brușten.

"În pofida văicărelilor noastre, ale maturilor, în șabloane de tipul Tinerii nu mai citesc!, respectiv nu mai au despre ce scrie, acest concurs literar ne contrazice fericit prin texte scrise cu real talent, cu imaginație și vigoare. Nu m-aș mira, doar m-aș bucura să-i revăd, peste ani, printre scriitorii consacrați" - Valentin Ajder.

Programul evenimentului este următorul:

Ora 19:00 Fluturii sunt liberi, de Leonard Gershe, spectacol cu: Alex Călin, Ioana Anastasia Anton, Catrinel Dumitrescu, Șerban Gomoi, în regia lui Erwin Șimșensohn, producție a Teatrului Excelsior.

Ora 21:15 Festivitatea de premiere și lansarea de carte și Sesiune de autografe.