Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Premieră la Teatrul Național Radiofonic: 'Aici, acolo' de Mihai Ignat

Publicat: miercuri, 9 Mai 2018 , ora 13.58
Teatrul Național Radiofonic vă invită la audiția cu public în avanpremieră a spectacolului Aici, acolo de Mihai Ignat, adaptarea radiofonică și regia artistică: Diana Mihailopol, mâine, 10 mai, de la ora 17:00, la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu, nr.8). Intrarea e liberă. Premiera radiofonică va fi difuzată marți, 15 mai, ora 20:00, la Radio România Cultural.

În distribuție: Virgil Ogășanu, Ana-Ioana Macaria, Gavril Pătru, Andrei Huțuleac, Liviu Lucaci. Regia de montaj: Florin Bădic. Regia de studio: Janina Dicu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: inginer Mirela Georgescu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu.

Mihai Ignat a fost, rând pe rând, jurnalist, secretar literar și profesor de liceu până ce studiile de filologie finalizate cu un doctorat i-au deschis cariera universitară. În prezent este conferențiar la Facultatea de Litere a Universității Transilvania Brașov. Mihai Ignat s-a lansat ca dramaturg cu un spectaculos premiu de debut la Radio BBC Londra cu piesa Crize sau Încă o poveste de dragoste, montată de BBC în 2004 ca urmare a nominalizării la International RadioPlaywriting Competition 2003 a BBC WorldService & British Council. Aceeași piesă a figurat și pe lista nominalizărilor UNITER 2003 la categoria Cea mai bună piesă românească a anului. De altfel, piesa sa de debut a fost produsă cu regularitate (în 2005-2016) în țară dar și în Polonia, Canada sau Italia, de către mai multe teatre și artiști independenți, confirmând nu doar valoarea ei, ci impunând și vocea unui dramaturg atașat de dramele cotidianului.

Familia, viața de cuplu, alienarea individului în raport cu societatea sunt temele recurente ale pieselor lui Mihai Ignat. După primele volume de poezie, succesul piesei de debut îi deschide calea dramaturgiei pe care o urmează cu consecvență și har. Din 2004 încoace piesele sale, publicate în volume colective sau de autor, au figurat constant pe listele premiilor de dramaturgie națională: premiul UNITER în 2007 pentru piesa Meserii și fundături, nominalizare în același an cu Fermoare, nasturi și capse, nominalizare în 2009 pentru Moartea pentru patrie, premiul I la ediția a III-a a Concursului de comedie românească al Teatrului de Comedie București, pentru piesa Black Sitcom, nominalizare UNITER 2011 pentru piesa Aici, acolo. Aprecierea criticii de specialitate a consolidat interesul regizorilor pentru dramaturgia lui Mihai Ignat fiind în prezent unul dintre cei mai jucați dramaturgi români contemporani în teatrele din țară. Piesele sale se regăsesc și în repertoriile teatrelor independente pentru adaptabilitatea lor la spații mici, cu distribuții restrânse dar cu conflicte puternice și teme ancorate în realitatea românească contemporană.

Piesa Aici, acolo este a doua piesă a dramaturgului Mihai Ignat produsă de Teatrul Național Radiofonic, pe care o propune acum regizoarea Diana Mihailopol la distanță de peste un deceniu de precedenta (Imediat după debut, în 2005,Teatrul Național Radiofonic a produs Crize sau Încă o poveste de dragoste în regia lui Gavriil Pinte). Textul piesei Aici, acolo explorează universul vieții de familie din perspectiva fracturii pe care o provoacă despărțirea: femeia pleacă la muncă în străinătate, familia se înstrăinează, copilul crește cu un singur părinte. Conflictul redă un caz-tip, o situație care a luat amploarea unui fenomen social la noi în ultimele două decenii. Șomajul, sărăcia, umilirea angajatului străin și înstrăinarea sunt teme atinse în piesă și oferă o imagine contextualizată a crizei cuplului și familiei, omniprezentă în dramaturgia autorului. Piesa Aici, acolo, scrisă în tehnica canonului, reia cu mici variațiuni laitmotive deja enunțate, prin care surprinde în repetițiile livrate cu un ton constatativ-distanțat profunzimea suferinței personajului principal, Melania. În jurul ei gravitează ceilalți membri ai familiei, soțul, fiul și tatăl. Această tehnică permite la nivel auditiv exploatarea sonoră a disfuncționalității comunicării în familie, atât în cuplu, cât și între părinți și copii. Dezvoltarea pe multiple voci a personajelor pune în valoare raportarea subiectivă la realitate a personajelor, nuanțat și veridic interpretate acum de întreaga distribuție.

Spectacolul completează fonoteca noastră cu un nou titlu din creația recentă a dramaturgului Mihai Ignat, o voce matură pe care Teatrul Național Radiofonic o însoțește de-a lungul deceniilor de creație.