Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

În săptămâna Nopții Muzeelor, 'Orașul Vorbește' din oraș, iar pe 19 mai Radio România Cultural transmite în direct Maratonul de Poezie și Jazz

Publicat: miercuri, 9 Mai 2018 , ora 10.09

Noaptea Muzeelor începe, la Radio România Cultural, mai devreme cu o săptămână. În perioada 14 -18 mai 2018, Radio România Cultural transmite, în direct, on air și online, ediții speciale ale emisiunii de cultură urbană Orașul vorbește.

În așteptarea Nopții Muzeelor, deschidem studioul urban în Cartierul Icoanei și vom transmite de la Școala Centrală (14 mai), Rezidența BRD Scena 9 (15 mai), Librăria Cărturești Verona (16 mai) și Institutul Francez (18 mai).

Ioana Bâldea Constantinescu și invitații Orașului, împreună cu ARCEN, pregătesc Noaptea Muzeelor din 2018. Privim Noaptea Muzeelor din România ca fenomen social, aflăm ce urmăresc tinerii în muzeele din Europa și ce i-ar atrage în muzeele noastre, înțelegem cum facem vizibil patrimoniul invizibil și cum ne raportăm la film, literatură, fashion, ca forme de memorie. Orașul este spațiul în care facem loc, în egală măsură, muzeelor clasice și locurilor neconvenționale, în fiecare zi, de la 10:05 - 12:00.

Pentru că vorbim despre neconvențional, Maria Balabaș, realizatoarea emisiunii Dimineața Crossover de la Radio România Cultural, pregătește o instalație audio cu titul Verba manent, realizată cu ajutorul Editurii Casa Radio, care va avea loc la Rezidența BRD Scena 9, la ora 20:00 și la ora 23:00, în sâmbăta Nopții Muzeelor: "Intenția mea este aceea ca din toate înregistrările editate pe parcursul timpului de Casa Radio să creez o voce nouă, o voce comună care să cuprindă toate celelalte voci, cuvintele și timbrurile lor, ritmurile și perioadele istorice", a spus Maria Balabaș.

Noaptea Muzeelor continuă la Radio România Cultural cu ediția a X-a a Maratonului de Poezie și Jazz, care va fi transmisă în direct începând cu ora 20:00 din Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I" din București. Maratonul de Poezie și Jazz, difuzat în fiecare an de Radio România Cultural, marchează, prin poezie, blues și jazz, Noaptea Muzeelor, cu un program ce cuprinde nume importante din generații și geografii literare diferite. Recitalurile de poezie vor intra în rezonanță cu nume importante ale jazz-ului și blues-ului din România. Maratonul de Poezie și Jazz promovează câteva dintre cele mai importante voci ale poeziei române contemporane: Magda Cârneci, Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Cătălina Matei, Simona Popescu, Livia Roșca, Andra Rotaru, Cristina Stancu, Dan Coman, Sorin Gherguț, Florin Iaru, Ion Mureșan, Ioan Es Pop, Bogdan O. Popescu, Octavian Soviany, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Robert Șerban.

Detalii despre programul Radio România Cultural dedicat Nopții Muzeelor găsiți pe www.radioromaniacultural.ro.