Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Cluj-Napoca, 22 aprilie 2018. Record de public la Gaudeamus Cluj-Napoca 2018

Publicat: luni, 23 Aprilie 2018 , ora 8.48
Ediția cu numărul 19 a Târgului Gaudeamus Cluj-Napoca, derulată sub semnul Centenarului și al aniversării a 90 de ani de Radio România, s-a încheiat oficial duminică, 22 aprilie, la ora 15.00. Prezența a numeroși vizitatori în incintă a prelungit însă programul zilei, atât în beneficiul participanților la eveniment, cât și, mai ales, al clujenilor iubitori de carte.

Evenimentul a fost organizat de Radio România (Echipa Gaudeamus și Radio Cluj) și Romexpo SA., cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și a avut loc în perioada 18 - 22 aprilie în incinta unui pavilion expozițional mobil amplasat în Piața Unirii.

Peste 28.000 de vizitatori, aproape 90 de evenimente editoriale și peste 70 de participanți sunt cifrele care confirmă, încă o dată, statutul de reper al vieții culturale transilvănene pe care Gaudeamus Cluj-Napoca și l-a câștigat în cele aproape două decenii de existență.

Președintele de onoare al acestei ediții a fost îndrăgitul scriitor și profesor Aurel Codoban.

Premiile GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2018 decernate în cadrul festivității care a avut loc duminică, 22 aprilie, la ora 13.00, sunt următoarele:

Trofeele GAUDEAMUS acordate expozanților prin Votul Publicului

Trofeul GAUDEAMUS: locul 3 - Editura Humanitas, locul 2 - Editura Polirom și locul 1 - Editura Școala Ardeleană; Cea mai râvnită carte a ediției a fost desemnat volumul "Istoria, adevărul și miturile" de acad. Ioan-Aurel Pop, publicat de Editura Școala Ardeleană și lansat sâmbătă, 21 aprilie, în prezența a peste 300 de invitați;

Trofeul Presei, pe secțiunile publicații, radio, TV și online, a revenit cotidianului "Făclia" - secțiunea publicații, postului Radio Renașterea - secțiunea radio, postului TVR Cluj - secțiunea TV și website-ului clujulcultural.ro - secțiunea online.

Premiul Educația, oferit de către Radio România, a fost decernat Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca.

Premiul Miss Lectura a fost câștigat de domnișoara Vasiana Sălăjan, elevă la Liceul de Coregrafie "Octavian Stroia" din Cluj-Napoca. Premiul este oferit de Radio România și Schneider & Carioca.

Pe parcursul celor cinci zile ale evenimentului, vizitatorii au avut ocazia să participe la Tombola GAUDEAMUS organizată pe baza buletinelor pentru Votul Publicului. Câștigătoarea Marelui Premiu, constând într-o bibliotecă oferită de Casa Augustin, este doamna Diana Pâru.

Proiecte derulate sub sigla GAUDEAMUS - Radio România

Începând cu Târgul GAUDEAMUS Cluj-Napoca, toate evenimentele organizate de Radio România sub acest brand găzduiesc un spațiu dedicat Centenarului Marii Uniri, în cadrul căruia este expusă o colecție de volume cu această tematică. La Cluj-Napoca, acest spațiu a fost amenajat în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei iar volumele expuse au fost publicate de editurile Litera, Școala Ardeleană, Humanitas, RAO, Mega, Argonaut și Carminis.

Vineri, 20 aprilie, Gaudeamus Cluj-Napoca a găzduit finala zonală a Concursului Național de Lectură "Mircea Nedelciu", proiect de anvergură națională inițiat de Radio România cu scopul declarat de a promova lectura în rândul elevilor. Câștigătorii concursului, elevi de la liceele și colegiile naționale clujene, desemnați de un juriu format din profesori de limba română, au fost: David Hodor (Liceul Teoretic "Mihai Eminescu") - locul 1, Răzvan-Marius Anca (Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu") - locul 2 și Adina - Maria Ștefan (Colegiul Național "Gheorghe Barițiu") - locul 3. Premiile au fost oferite de Radio România, Schneider & Carioca, prin Scribant Distribution și Restaurant Shanghai. Ocupantul locului 1 va participa la finala națională a concursului, care va avea loc la Târgul Internațional Gaudeamus (București, 14 - 18 noiembrie a.c.).

Invitați de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care Radio România promovează și recompensează performanțele obținute pe plan internațional de către cei mai tineri reprezentanți de top ai învățământului românesc. Invitații de nota 10 la GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2018 au fost: Monica Bălănescu (Colegiul Național "Emil Racoviță"), Fazakas Borbala (Liceul Teoretic "Bathory Istvan"), Finta Klára Enikö (Liceul Unitarian "János Zsigmond"), George Alexandru Râpeanu (Colegiul Național "Emil Racoviță") și Sogor Bence (Colegiul de Muzică "Sigismund Toduță").

Premiile au fost oferite de Radio România, Schneider & Carioca, Restaurant Shanghai și Editura Niculescu.

Cărțile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donații din partea expozanților și a vizitatorilor, a unui fond de carte care va avea ca beneficiari biblioteci ale unor comunități subfinanțate din acest punct de vedere. O mare parte din cele circa 2.000 de volume donate la GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2018 pentru acest proiect vor ajunge, prin intermediul Radio România Cluj și al Bibliotecii Județene Octavian Goga, la Biblioteca Comunală "Ioan Ploscaru" din comuna Frata.

Târgul GAUDEAMUS Cluj-Napoca - un eveniment organizat de Radio România și Romexpo SA Partener principal al Târgurilor Gaudeamus 2018: BRD Groupe Société Générale. Parteneri: Casa de Expediții Augustin Trans, Restaurant Shanghai Parteneri media: Cluj.com, Făclia, mediaTRUST și Agenția de presă RADOR

Pentru detalii suplimentare privind această ediție a Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca, vă rugăm să accesați website-ul www.gaudeamus.ro sau să vă adresați Secretariatului GAUDEAMUS. Persoană de contact: Connie Chifor (0745 109 649, e-mail connie@gaudeamus.ro).

Următoarea etapă a Caravanei GAUDEAMUS 2018 va avea loc în Oradea - a cincea ediție - în perioada 9 - 13 mai, în incinta unui pavilion expozițional mobil amplasat în Piața Unirii.

GAUDEAMUS Oradea este organizat de Radio România, Primăria Oradea și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și regiune.