Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Cinci ore de istorie și teatru dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România, la Radio România Cultural

Publicat: joi, 22 Martie 2018 , ora 10.45
Radio România Cultural celebrează, marți, 27 martie, între orele 17:00 și 22:00, Centenarul Unirii Basarabiei cu România, printr-un program special conceput pentru această zi.

De la ora 17:00, în direct de la librăria Humanitas-Kretzulescu, pe parcursul a două ore, istoricul și jurnalistul cultural Dan Manolache, împreună cu invitații săi, vor vorbi nu doar despre momentul unirii și împrejurările în care s-a produs, ci vor urmări parcursul istoric al provinciei dintre Prut și Nistru în ultima sută de ani, vor analiza contextul politic actual, dar și aspirațiile spre reunificare ale românilor care locuiesc în cele două țări.

Un moment special va fi duplexul București - Chișinău. Ascultătorii vor afla de la Radio Chișinău cum este marcat Centenarul Unirii în Republica Moldova, elemente definitorii ale actului Unirii de la 1918, dar și detalii despre starea de spirit a locuitorilor de astăzi.

Invitații din studioul Radio România Cultural de la librăria Humanitas-Kretzulescu vor fi:

- Istoricul Eugen Tomac, cunoscut militant pentru unirea Basarabiei cu România

- Prof. dr. Dumitru Preda, specialist în istoria Primului Război Mondial

- Istoricul Dorin Matei, redactorul-șef al revistei "Magazin Istoric", în paginile căreia au apărut numeroase articole revelatoare despre momentul 1918

- Prof. dr. Cosmin Popa, specialist în istoria Rusiei, URSS și a Federației Ruse

- Lara Stegărescu și Claudiu-Liviu Onișoară, studenți din Republica Moldova ai Facultății de Drept a Universității din București, angajați în acțiunile ce vizează împlinirea reunificării.

Între orele 19:00 și 21:00 Radio România Cultural va difuza, în premieră, două spectacole - document de teatru radiofonic dedicate Centenarului Unirii Basarabiei cu România: Lumină pentru Basarabia și Întoarcerea acasă, ambele în regia artistică a lui Petru Hadârcă.

Începând cu ora 21:00, emisiunea Idei în Nocturnă - Pagini de Istorie, realizată de Dan Manolache, îi va avea ca invitați pe ascultătorii Radio România Cultural. Timp de o oră, cei cărora le place istoria sunt invitați să-și exprime în direct punctele de vedere, să comenteze evenimente din trecut dar și realitățile de astăzi, cu referire la tema Unirii. Toți cei care vor intra în direct vor primi ca premiu cărți de la editurile partenere.

Întregul program va putea fi ascultat on air, pe toate frecvențele postului Radio România Cultural și online, pe www.radioromaniacultural.ro și va fi transmis live pe pagina de facebook a postului.