Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Cartea-mărțișor revine la Craiova

Publicat: marți, 27 Februarie 2018 , ora 13.51
Primăvara a venit mai devreme doar în foaierul Teatrului Național Marin Sorescu, la Târgul Gaudeamus Craiova. Zeci de mii de volume, multe la prima ediție în limba română, zeci de evenimente care vor reuni "crema" lumii literare din această zonă a țării, și nu numai, vor însenina în această săptămână zilele iubitorilor de carte din Cetatea Băniei. Președintele de onoare al ediției este Gabriel Coșoveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Craiova.

Detalii despre Târgul Gaudeamus Craiova 2018, evenimentul cu numărul numărul 103 în seria Gaudeamus, organizat de Radio România prin Echipa Gaudeamus și Radio România Oltenia Craiova și găzduit de foaierul Teatrului Național Marin Sorescu în perioada 28 februarie - 4 martie, au fost oferite de participanții la conferința de presă din această dimineață - Alexandru Mogoșeanu, manager radio Romania Oltenia Craiova, Gabriel Coșoveanu, președintele de onoare al ediției, Connie Chifor, coordonator Gaudeamus și Davian Vlad, realizator Radio Craiova.

Deschiderea oficială a ediției va avea loc miercuri, 28 februarie, la ora 12:00. Programul de vizitare este următorul: de miercuri până sâmbătă, între orele 10:00 și 18:00 și duminică, între orele 10:00 și 14:00. Intrarea este liberă pentru toate categoriile de public.

Ca în fiecare an, Gaudeamus le aduce craiovenilor nenumărate "mărțișoare" sub cele mai variate, atractive și neașteptate forme:

- mii de titluri, proaspăt ieșite de sub tipar sau deja consacrate, prezentate de cei circa 50 de participanți, reuniți în 35 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piața de carte și educație din România - edituri, agenții de difuzare de carte și produse multimedia, instituții de învățământ, edituri străine reprezentate de distribuitori de carte;

- importante reduceri de prețuri, oferte și pachete promoționale;

- peste 50 de evenimente culturale (lansări și prezentări de carte, sesiuni de autografe, dezbateri);

- Tombola Gaudeamus, cu premii extrem de atractive: un e-reader oferit de Lions Club Craiova și un sistem audio oferit de Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Craiova. Tombola se derulează pe baza buletinelor de Vot al Publicului, iar tragerea la sorți a câștigătorilor va avea loc sâmbătă, 3 martie, la ora 17:30.

Cea de a 17-a ediție a Târgului Gaudeamus Craiova va constitui și cadrul pentru reluarea câtorva dintre proiectele deja tradiționale, inițiate și derulate de Radio România:

Cărțile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donații din partea expozanților și a vizitatorilor, a unui fond de carte care are ca beneficiari biblioteci ale unor comunități subfinanțate din acest punct de vedere.

Invitați de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează și recompensează performanțele obținute pe plan internațional de către reprezentanții la vârf ai învățământului românesc. Sâmbătă, 3 martie, la ora 14:00, sunteți așteptați să le cunoașteți pe invitatele de nota 10 ale acestei ediții, premiate la olimpiade internaționale: Nicoleta Izabela Dincă (elevă a Liceului Teoretic Amărăștii de Jos) și Fey - Elena Papalitsas (elevă a Colegiului Național Frații Buzești din Craiova). Premiile vor fi oferite de Lions Club Craiova.

Faza locală a Concursului Național de Lectură Mircea Nedelciu, organizată de Radio România Oltenia - Craiova, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Dolj, care va avea loc vineri, 2 martie, începând cu ora 14:00. Concursul, adresat liceenilor, are ca principal obiectiv promovarea literaturii și a lecturii în rândul tinerilor. Premiile vor fi oferite de Radio România.

Premiile Gaudeamus Craiova 2018 vor fi decernate duminică, 4 martie, începând cu ora 12:00, astfel:

- Trofeele Gaudeamus (acordate editurilor - locurile 1, 2 și 3) și Cea mai râvnită carte, decernate prin Votul Publicului exprimat prin completarea unor chestionare distribuite în rândul vizitatorilor pe întreg parcursul evenimentului;

- Trofeele Presei - decernate jurnaliștilor pe secțiunile publicații, radio, TV și online, tot prin Votul Publicului;

- Premiul Educația - decernat unei instituții de învățământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaționale la Gaudeamus Craiova;

- Premiul Miss Lectura, acordat celei mai frumoase vizitatoare de către organizator și Lions Club Craiova

- Premiile Tombolei Gaudeamus.

Programul Lectura este un proiect de anvergură națională, inițiat și derulat de Radio România, al cărui principal obiectiv este susținerea culturii scrise din țara noastră prin evenimente de tip expozițional și proiecte culturale. Palmaresul cumulat al programului, în intervalul 1994-2017, însumează 103 evenimente organizate sub brandul Gaudeamus (inclusiv ediția 2018 a Târgului Gaudeamus Craiova), peste 10.200 de expozanți, 2.860.000 de vizitatori și peste 12.500 de manifestări culturale, cu profil preponderent literar. Principalele componente ale programului sunt: Târgul Internațional Gaudeamus (24 de ediții), Caravana Gaudeamus (Cluj-Napoca - 18 ediții, Craiova - 17 ediții, Litoral - 9 ediții, Oradea - 4 ediții), Târgul Gaudeamus Carte Școlară (15 ediții) și o serie de proiecte culturale conexe. Calendarul Programului Lectura 2018 mai cuprinde: Târgul Gaudeamus Cluj-Napoca (18-22 aprilie), Oradea (9-13 mai), Litoral (11-15 august), Gaudeamus Carte Școlară (12-18 septembrie) și Târgul Internațional Gaudeamus Carte de Învățătură (14-18 noiembrie).

Târgul Gaudeamus Craiova - un eveniment Radio România.