Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Evocare Cristian Munteanu

Publicat: miercuri, 31 Ianuarie 2018 , ora 13.10
Joi, 1 februarie, la ora 18:00, Muzeul Național al Literaturii Române din București (str. Nicolae Crețulescu nr. 8) invită la un eveniment dedicat regizorului Cristian Munteanu, de la moartea căruia se împlinesc 10 ani. Evocarea Cristian Munteanu va fi urmată de audiția spectacolului Moartea lui Ivan Ilici, scenariu de Pușa Roth după nuvela lui Lev Nikolaevici Tolstoi, în regia lui Cristian Munteanu. Traducere de Silvia Cucu. În distribuție: Mihai Constantin, Ruxandra Sireteanu, Eusebiu Ștefănescu, Petre Moraru, Ștefan Velniciuc, Gavril Pătru, Delia Nartea, Claudiu Istodor, Valentin Uritescu, Ion Siminie, Constantin Dinulescu, Petre Nicolae, Ion Arcudeanu, Aurelian Georgescu, Gheorghe Pufulete. Cu participarea preotului Cristian Deheleanu. Redactor: Costin Tuchilă. Regia de studio: Janina Dicu. Regia de montaj: Dana Lupu și Radu Verdeș. Muzica originală și regia muzicală: George Marcu. Regia tehnică: Mihnea Chelaru. Producător: Vasile Manta. Producție a Teatrului Național Radiofonic, februarie 2006. Prezintă: Costin Tuchilă. Intrarea este liberă.

Spectacolul Moartea lui Ivan Ilici va fi difuzat duminică, 4 februarie, la ora 14:00, la Radio România Cultural.

Cristian Munteanu (25 august 1936 - 31 ianuarie 2008) este unul dintre numele cele mai mari din întreaga istorie a teatrului radiofonic românesc, nu numai pentru că o amplă fonotecă de înregistrări cu spectacole poartă semnătura sa regizorală, ci și prin valoarea artistică - de multe ori prin noutatea adusă în epoca respectivă, prin modernitatea ce rezistă și astăzi a majorității acestor spectacole. Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică București în 1959, regizor mai întâi la Teatrul din Piatra Neamț, a fost angajat în 1962 la Radiodifuziunea Română, ca regizor artistic. După decembrie 1989 a devenit primul redactor șef al Redacției Teatru, care fusese până atunci secție a redacției emisiunilor culturale. Practic, Cristian Munteanu a pus bazele activității acestei redacții în forma în care se desfășoară ea astăzi.

Cele patru decenii și jumătate dedicate teatrului radiofonic înseamnă peste o mie de spectacole cu piese din toate epocile de creație, de la antici la contemporani, ilustrând toate genurile teatrale, de la cele consacrate la formule moderne, cum sunt documentarul teatral sau emisiunile scenarizate. Amprenta stilistică a regizorului este inconfundabilă în toate acestea. Ea se traduce printr-un simț aparte al construcției teatral-radiofonice, aspect esențial în această formă de artă, care, adresându-se unui singur simț, auzul, recompune un univers întreg. Există fără îndoială reguli nescrise ale teatrului radiofonic, pe care Cristian Munteanu îl considera forma cea mai rafinată de teatru. Dar niciuna dintre ele nu poate suplini disciplina interioară a artistului, care presupune, pe lângă o cultură teatrală vastă, fermitatea opțiunii stilistice și, astfel, capacitatea de reinterpretare optimă a unui text. A unui text care să fie pregătit pentru a deveni spectacol radiofonic, dat fiind că sunt puțini dramaturgi care scriu special pentru teatrul radiofonic. Ceea ce la lectura piesei poate oferi o satisfacție intelectuală deosebită, ceea ce pe scena de scândură poate crea un efect extraordinar, la radio, dimpotrivă, pot să aibă minimă relevanță, ba chiar să împiedice coerența spectacolului. Am avut cu toții enorm de învățat de la regizorul Cristian Munteanu, începând cu selecția și pregătirea textului până la forma finală a spectacolului, în care fiecare element trebuie să fie așezat la locul potrivit și mai ales să aibă justificare artistică.

"Regizorul trebuie să facă o orchestrație. O orchestrație care începe chiar de la forma potențial radiofonică a textului dramatic", mărturisea Cristian Munteanu. Este o lecție pe care am detaliat-o adesea în compania lui Cristian Munteanu, ale cărei secrete le-am asimilat de la un artist puțin dispus, temperamental, să dea lecții. Avea însă talentul de a se face înțeles, de a convinge, de a se impune cu eleganță, dar și de a ști să dirijeze, să așeze la locul cuvenit sugestiile venite de la actori și de la membrii echipei.

Transformarea nuvelei Moartea lui Ivan Ilici de L. N. Tolstoi în piesă de teatru este o întreprindere care nu se află la îndemâna oricui. După Mantaua de N. V. Gogol (2004), Pușa Roth a realizat în 2006 un scenariu excelent, prin dramatizarea acestei nuvele conservând atât atmosfera, caracteristicile stilistice, cât și modalitatea specifică lui Tolstoi de a construi personajul principal. Nimic din spiritul prozei lui Tolstoi nu a fost trădat în piesa Pușei Roth, care a conferit relief dramatic aparte acestui text antologic. Spectacolul Teatrului Național Radiofonic a reprezentat, la premiera din 26 februarie 2006, un eveniment. Regizorul Cristian Munteanu a construit un spectacol de rară acuratețe stilistică, în care frământările personajului principal, evoluția lui psihologică, atmosfera rusească dar și caracterele celorlalți eroi sunt reconstituite într-un mod exemplar. În rolul lui Ivan Ilici îl veți asculta pe Mihai Constantin, care realizează o compoziție de mare profunzime, alături de Ruxandra Sireteanu (Praskovia Fiodorovna), la rândul ei cu un joc de mare rafinament artistic.

Moartea lui Ivan Ilici, din 1885, este una dintre capodoperele scriitorului rus și ale nuvelisticii universale. Povestirea este reprezentativă pentru modalitatea lui Tolstoi de a transforma o viață obișnuită, desfășurată în cadre previzibile, în care falsitatea și ipocrizia semenilor devine treptat apăsătoare, în revelație metafizică.

În perioada 27 ianuarie - 5 februarie 2018 la Radio România Cultural veți asculta spectacole în regia lui Cristian Munteanu: Roșu și negru, dramatizare de Rodica Suciu-Stroescu după Stendhal, teatru serial (de luni, 29 ianuarie până vineri, 2 februarie și luni, 5 februarie, ora 22:30); Furtuna de Cao Yu (sâmbătă, 3 februarie, ora 14:00), Moartea lui Ivan Ilici, scenariu de Pușa Roth după nuvela lui L. N. Tolstoi (duminică, 4 februarie, ora 14:00); în seria Mari spectacole, la ora 0:30: Tragica istorie a doctorului Faust de Christopher Marlowe (29 ianuarie), Galileo Galilei de Bertolt Brecht (31 ianuarie), Vernisaj șiJocul de table de Cristian Munteanu (1 februarie), Henric al IV-lea de William Shakespeare (partea I - 2 februarie; partea a II-a - 3 februarie).

La Radio România Actualități (ora 23:05): Micile tragedii de A. S. Pușkin (5 februarie), Apa vie de Josef Toman (6 februarie), Vernisaj de Cristian Munteanu (7 februarie).

Pe site-ul eteatru.ro, 31 ianuarie 2018 este dedicată regizorului Cristian Munteanu.