Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi
'La vita e bella' de Radu F. Alexandru, în premieră la Teatrul Național Radiofonic
În distribuție: Delia Nartea, Delia Seceleanu, Alexandru Conovaru, Cristian Iacob. La saxofon: Ovidiu Antonescu. Aranjamentul muzical: Cătălin Milea.
Asistența tehnică: Monica Wilhelm și Dana Lupu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Inginer de sunet: Iulian Iancu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Producție a Teatrului Național Radiofonic ianuarie 2018.
Dramaturgul Radu F. Alexandru propune în piesa La vita e bella o comedie sarcastică a crizei vieții de cuplu. Două cupluri adultere joacă comedia onestității, pentru a se dovedi în final libertine și superficiale. Iubirea e o mască socială, personajele sunt inconsistente eboșe ale unor indivizi goi de orice sens ontologic, existența o goană după satisfacerea plăcerilor de moment. Despre comedie autorul spune: "Totul e relativ pe lumea asta; comedie, dramă sunt categorii estetice pe care nu le mai găsim decât în cărți pe care nu le mai citește nimeni și care azi s-au apropiat până la confuzie. Trăim într-o veselie generală. Așadar, pregătiți-vă batistele, de lacrimi, vă asigur, veți avea parte. De când lumea, râsu'-plânsu' a fost și a rămas una dintre cele mai sănătoase terapii".
Confuzia genurilor dramaturgice intenționat folosită de autor e expresia amoralității în care trăiesc personajele, incapabile să dea un sens existențelor lor. Veselia cinică e tonul cu care se destramă cuplurile, se recunoaște minciuna și adulterul, devenite în societatea de azi gesturi cotidiene descărcate de responsabilitate etică. În fond, cele două culpuri sunt mostra naufragiului moral al societății românești, în care doar absurdul ne mai poate face să îi sesizăm derapajele. În spatele veseliei publicul e invitat să constate derizoriul existenței în absența valorilor.
La vita e bella de Radu F. Alexandru e la origine un spectacol în format studio care a avut premiera în stagiunea 2014-2015 la Teatrului de Comedie București, pe care Teatrul Național Radiofonic l-a preluat și adaptat ca spectacol radiofonic în proiectul Scena radiofonică a dramaturgiei contemporane românești, ediția 2017. Piesele lui Radu F. Alexandru au fost constant produse la Teatrul Națioanl Radiofonic și s-au bucurat de succes și recunoaștere. Acum, cu acest nou text continuăm să urmărim și arhivăm creația dramaturgului Radu F. Alexandru, valoroasă prin tematica inspirată de problematica lumii contemporane.