Arhivă : Se întâmplă la Radio România Înapoi

Radio România paticipă la UK International Radio Drama Festival

Publicat: marți, 23 Ianuarie 2018 , ora 13.49
Un tânăr festival britanic de teatru radiofonic, cu o reputație și vizibilitate în curs de consolidare, a selectat producția de teatru radiofonic Ping-pong, de Sandu Macrinici, în concursul ediției 2018. În perioada 18-23 martie va avea loc a IV-a ediție a UK International Radio Drama Festival la Hern Bay, Kent în Marea Britanie.

From stage to air/De pe scenă în eter e tema acestei a IV-a ediții a festivalului, iar sintagma exprimă interesul organizatorilor de a stimula reflectarea în mediul auditiv a dinamicii scenei contemporane de teatru și de a pune în valoare posibilitățile tehnologiei multicanal de a crea scenografii auditive. Interpretarea temei festivalului acoperă de la adaptarea pentru radio a unor piese scrise pentru scenă, până la înregistrarea unor spectacole live preluate de pe scenă.

Festivalul acordă trei premii în bani, unul pentru forma lungă - producții de maximum 60 de minute, unul pentru forma scurtă (producții de maximum 7 minute) și un premiu al publicului. Primele două premii vor fi decise de un juriu format din câte un reprezentant al fiecărei producții selectate în concurs, iar premiul publicului va fi votat de către ascultătorii din online sau de cei din festival, iar câștigătorul va fi comunicat în termen de 10 zile după încheierea festivalului.

Teatrul Național Radiofonic s-a mai calificat la acest festival în 2015, la prima ediție, când a obținut premiul al II-lea la categoria teatru scurt cu producția Numărătoare inversă, scenariul de Mihnea Chelaru și Ion Andrei Puican, regia artistică Ion Andrei Puican.

A IV-a ediție a festivalui UK International Radio Drama Festival e susținută de două organizații britanice importante pentru statutul scriitorilor, ALCS (Authors' Licensing and Collecting Society) și WGGB (Writers' Guild of Great Britain), ceea ce acordă un vot de încredere organizatorilor și confirmă importanța în creștere a festivalului în spațiul literaturii dramatice britanice.

Radio România s-a calificat în concurs cu piesa de debut a tânărului dramaturg Sandu Macrinci, în viziunea radifonică a regizorului Mihnea Chelaru, ce a avut premiera absolută în 21 septembrie 2017 în cadrul programului Debut dramaturgic al Teatrului Național Radiofonic. Caracterul hiperrealist al dialogurilor, limbajul inspirat din cotidian al personajelor a oferit regiei un material dramaturgic generos, pus în valoare cu subtilitate de unicul canal (auditiv) de comunicare și de interpretarea nuanțată, atentă la fiecare detaliu a tuturor actorilor din distribuție.

După o licență în istorie și filozofie obținută în 2014 la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca, Sandu Macrinci a absolvit în 2017 Masteratul de Scriere Dramatică din cadrul Universității de Arte Târgu Mureș, dar în același timp, își continuă studiile la aceeași facultate în specializarea Regie. Piesa Ping-pong este lucrarea sa de master, iar tema pleacă de la situația unei familii înstrăinate, în care relațiile copii-părinți sunt distante, în pofida afecțiunii pe care și-o poartă reciproc. Scrisă concis, cu replici scurte, alert ritmate, sensul piesei trimite la schimbul de pase din jocul de ping-pong, la amânarea unei reconcilieri între generații până la momentul când e prea târziu și regretele tinerilor rămân să ia locul sentimentelor neexprimate.

Ping-pong de Sandu Macrinici, adaptarea radiofonică, regia artistică și sound design: Mihnea Chelaru. În distribuție: Oliver Toderiță, Mihaela Bețiu, Vlad Bîrzanu, George Ciobotea. Muzica: George Marcu. Înregistrări teren: Marius Țoghină și Bogdan Dumitrescu. Manager de locație: Simona Vasiliu. Regia de studio: Janina Dicu. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Producție TNR, septembrie 2017.