Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu violistul Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo
În perioada 1-17 noiembrie, în București și Cluj se va desfășura o nouă ediție a Festivalului Sonoro, inititulată "Ex Libris". Informații despre acest eveniment ne oferă violistul Răzvan Popovici, fondatorul festivalului, într-un interviu acordat colegei noastre, Ioana Țintea.
Domnule Răzvan Popovici, tema ediției din acest an a festivalului SoNoRo - Ex libris, sugerează o punte între muzică și literatură. Cum s-a ajuns la acest concept și ce v-a inspirat să explorați legătura dintre cele două arte în cadrul festivalului?
Cred că s-a îndeplinit și un vis, pentru că, atât Diana Ketler, directorul artistic al festivalului, cât și eu suntem mari iubitori de lectură bună și publicul nostru știe că de mulți ani literatura joacă un rol important în planificarea concertelor SoNoRo, iar în acest an am zis că acest univers literar atât de ofertant poate fi o sursă de inspirație, o adevărată sevă pentru crearea unui program interesant pentru public, un program incitant. A fost foarte greu de ales și am eliminat de fapt extrem de multe titluri și cărți până ce am ales un program literar, mai precis, titluri celebre din literatura mondială care vor da tonul acestei ediții SoNoRo. Desigur, nu va lipsi "Un veac de singurătate" a lui Gabriel Garcia Marquez, Milan Kundera, "Comoara din insulă", "Cei trei mușchetari", Shakespeare, desigur, ce să zic, sunt multe, deci publicul trebuie să fie curios să descopere programele SoNoRo pe www.sonoro.org.
Ce spații ați ales anul acesta pentru concertele SoNoRo?
Atât la București, cât și la Cluj, desigur am reintrodus locurile binecunoscute și mult apreciate de public. Ateneul Român, Muzeul Național de Artă, atât Sufrageria regală, cât și sala Auditorium, Palatul Bragadiru, dar avem și spații noi sau spații pe le folosim de puțin timp, cum ar fi Teatrul Recul, Clubul Expirat. Vom cânta pentru prima dată la București la Bursa de Valori în Centrul Vechi, iar la Cluj avem mai multe spații noi, aș menționa Casa Numaa din Cluj, Biserica piaristă, Casa Boema, Clubul Oberjin, acestea, alături de spații binecunoscute cum sunt Sala Auditorium din Universitatea Babeș-Bolyai, Biserica Evanghelică sau Cazinoul din Cluj.
V-aș ruga să ne vorbiți și despre artiștii invitați.
În acest an avem o întreagă pleiadă de artiști internaționali de vază, peste 40 dacă nu mă înșel. Dintre cei apreciați de publicul SoNoRo, Valentin Răduțiu, Justus Grimm, Mi-Sa Yang, desigur Diana Ketler cu mine, Thorsten Johanns și Zoran Markovic ș.a.m.d., dar și mulți artiști noi, cum ar fi violonista Alexandra Conunova, violonistul Nikita Boriso-Glebsky și violistul berlinez Hartmut Rohde, apoi o întreagă pleiadă de violonceliști extraordinari, cum ar fi Torleif Thedeen, Andreas Brantelid sau Thomas Caroll.
Anul acesta, festivalul include și o componentă educativă intitulată SoNoRo Kids. Ce v-ați propus să oferiți publicului prin această inițiativă?
Tot așa, este un vis împlinit și o dorință împlinită, pentru că, după cum știți, de 18 ani noi acordăm, prin proiectul SoNoRo Interferențe, burse consistente și continue tinerilor muzicieni din România și de peste hotare, iar în acest an ne-am zis că ar fi frumos să începem să lucrăm și un pic la dezvoltarea culturii muzicale în lumea celor mai tineri, astfel încât vom intra cu acest proiect SoNoRo Kids în școli din București, Cluj, Brașov și Sibiu și zic eu că vom începe să le deschidem apetitul spre muzica clasică, acest univers extrem de ofertant, extrem de frumos și să începem un pic să construim ceva pe termen lung, așa cum facem, știți că anul acesta SoNoRo împlinește 19 ani, lucru care ne îndreaptă rapid spre ediția aniversară de anul viitor, cea de 20 de ani.
Care sunt factorii care au contribuit la succesul și longevitatea acestui eveniment?
În primul rând, cred că noi, cei care facem SoNoRo iubim acest proiect, o facem cu dedicație, cu pasiune cu sinceritate, apoi evident, am făcut un management performant, pentru că știm cu toții că în România să organizezi de aproape 20 de ani un eveniment este ceva, nu chiar ieșit din comun, dar ceva foarte prețios, aș zice. Din punctul acesta de vedere, unul din secretele acestui succes și a acestei longevități a fost echipa noastră care este extrem de competentă și foarte dedicată și serioasă, iar apoi, atributele succesului, ca întotdeauna, multă muncă, încredere, entuziasm. Eu sunt încântat că împlinim această vârstă, 19 ani și că ne apropiem de ediția 20, pentru că am arătat tuturor, că dacă faci un lucru serios, dedicat și îți dorești să aduci frumusețea în viața oamenilor, iată, reușești.