Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Cristina Uruc, managerul Artexim, despre ediția din 2024 a Concursului Internațional 'George Enescu'
În 17 mai s-au încheiat înscrierile pentru ediția din acest an a Concursului Internațional "George Enescu". Cristina Uruc, managerul Artexim, a vorbit despre ediția din acest an, programată în perioada 31 august - 27 septembrie 2024, în cadrul ediției Perpetuum mobile de miercuri, 12 iunie.
Cristina Uruc, managerul Artexim, este acum în studioul Radio România Muzical. Bun găsit!
Bine te-am găsit, Lucian! Mulțumesc frumos pentru invitație.
Vorbim despre ediția de anul acesta a Concursului Internațional "George Enescu". N-a trecut încă o lună de la finalul înscrierilor pentru trei secțiuni - violoncel, vioară și pian (în 17 mai s-a întâmplat lucrul acesta). Cum arată tabloul înscrierilor?
Tabloul arată foarte bine. Într-adevăr, 17 mai a fost o zi extrem de emoționantă pentru întreaga echipă de organizare a concursului și pentru maestrul Cristian Măcelaru. În acea zi am depășit numărul record de înscrieri din toată istoria concursului. Avem 555 de înscriși la secțiunile vioară, violoncel și pian. Pentru secțiunea de compoziție, înscrierile sunt deschise până pe 30 iunie; deci, încă așteptăm aplicanți compozitori.
De asemenea, și pentru masterclass-ul de dirijat - participanți pasivi, pentru că cel pentru participanți activi s-a încheiat acum o săptămână - și pentru masterclass-ul de interpretare. La dirijat pot deja să spun că avem 47 de înscriși care vor concura pentru poziția de participant activ. Din 47, 6 vor trece mai departe, restul putând opta pentru participarea pasivă.
E un record de înscrieri 2024!
Este, într-adevăr, mai ales că 2022 a fost o ediție extrem de dificilă din punct de vedere al înscrierilor, cu probleme din cauza contextului geo-politic și post-pandemic. Eu zic că ne-am revenit, ne-am revenit bine, oamenii au căpătat din ce în ce mai multă încredere în zona asta a lumii, să se reîntarcă cu privirile spre noi, să vadă că suntem o țară sigură și că suntem o platformă de lansare pentru tinerii muzicieni.
În 31 august începe propriu-zis concursul. Începe cu un concert de gală, pentru că vor fi premiați laureații secțiunii de compoziție. Te rog să ne vorbești despre primul eveniment!
Așa cum spuneai și tu, concertul va avea loc în 31 august, la Ateneul Român. Orchestra Națională Radio deschide pentru prima dată Concursul Internațional "George Enescu", sub bagheta dirijoarei Delyana Lazarova. Suntem bucuroși că pe scenă se vor afla cei trei câștigători ai premiilor I din ediția anterioară: Maria Marica la vioară, Alexandra Segal la pian și Benjamin Kruithof la violoncel, care vor interpreta o lucrare de Paul Constantinescu - Triplul concert.
De asemenea, în acea seară vom asculta pentru prima dată - deci, o premieră mondială - lucrarea Consolations, simfonia I a lui Kim Shin, cel care a câștigat Premiul simfonic la ediția anterioară de concurs Enescu. Și, evident, o lucrare de George Enescu în final, pentru că suntem în deschiderea Concursului Enescu.
Așa cum spuneam, Orchestra Națională Radio este pentru prima dată deschizătoare de concurs. Va susține și finala de la violoncel, care se va desfășura pe data de 10 septembrie, la Ateneul Român. Orchestra Filarmonicii "George Enescu" va acompania finaliștii secțiunilor de vioară și de pian, iar Orchestra Română de Tineret va susține concertul de închidere al Concursului Internațional "George Enescu" la care trei dintre cei șase participanți activi la masterclass-ul de dirijat și maestrul Cristian Măcelaru vor urca la pupitru.
Sunt patru săptămâni de concurs. Cum arată programul în acestea pentru că, așa cum ne-ați obișnuit deja, avem și o serie de recitaluri între probe?
Sigur că da! Dacă stăm să ne gândim, de fapt toate etapele de concurs sunt serii de recitaluri la care publicul are acces liber. Structura fiecărei secțiuni este de trei zile de etapa I, o zi de pauză, două zile de etapa a II-a, o zi de pauză. Aceste etape se vor desfășura la Universitatea Națională de Muzică din București și le mulțumesc pe această cale pentru parteneriatul de lungă durată. Apoi, semifinalele se vor muta la Ateneul Român... iarăși, cu intrare liberă. Este o oportunitate pentru public să vină să asculte pe cei șase semifinaliști care vor oferi recitaluri în fața nu doar a juriului, cât și a publicului. Iar după o zi de pauză în care cei trei finaliști selectați vor repeta cu orchestra, avem concertul de final. Concertul finalei de violoncel, pe 10 septembrie; pe 16 septembrie - vioara și pe 22 septembrie - pian.
Pentru unii dintre ei probabil va fi pentru prima dată când vor urca pe scena Ateneului Român și vor cânta alături de o orchestră profesionistă într-un context atât de înalt la nivel artistic. Așa că, vă așteptăm pe toți să veniți să-i susțineți. Este foarte important ca publicul să fie în sală atât la etapele preliminare, pentru că altfel se simt muzicienii atunci când câmtă în fața unui public și nu ca la examen.
Bilete! Unde găsim bilete pentru finale?
Biletele se găsesc pe site-ul eventim.ro. Ei sunt singurii noștri distribuitori de bilete. Și acolo puteți găsi biletele pentru concertele de finală sau recitalurile camerale pe care membri ai juriului, muzicieni extrem de importanți, alături de câștigători ai edițiilor anterioare de concurs Enescu le vor susține.
Seria de recitaluri va debuta cu David Geringas, care va avea un program extraordinar de inspirație nordică. Apoi, Dmitri Sitkovetsky - președinele juriului de vioară, care alături de Valentin Răduțiu - membru al juriului de violoncel și câștigător de Enescu și pianistul Lukas Geniusas - un pianist extrem de urmărit la nivel internațional astăzi vor susține un recital cameral. Simon Trpceski, Lylia Zilberstein - recitaluri de pian; marele Shlomo Mintz - violonist, un recital de vioară solo; Liviu Prunaru cu Valentin Șerban - un recital extraordinar de duo de vioară, extrem de rar întâlnit... Așa că vă așteptăm pe toți să fiți alături de ei!
E o pregătire bună pentru ce se va întâmpla în 2025 - Festivalul Internațional "George Enescu"!
Întotdeauna!
Știu că e devreme, știu că poate nu poți spune foarte multe lucruri, dar...
Pot să spun perioada în care se va desfășura. Vom începe pe 24 august 2025 și se va încheia pe 21 septembrie - patru săptămâni. Avem seriile de concerte tradiționale și noi surprize pe care sperăm că publicul le va îmbrățișa. Aducem și noi tehnologii, ieșim un pic din sălile de concerte și mergem în spații neconvenționale, mai neconvenționale decât cele neconvenționale pe care le-am abordat până acum... Totul pentru ca publicul să se apropie de experiența muzicii clasice de înaltă calitate, atenție!, pentru că în ultima perioadă avem o inflație de evenimente în București și nu numai și uităm un pic să facem diferența între ele. Dar, așa cum bine știm, concursul și festivalul sunt o garanție a calității artistice, garanție care poate fi susținută doar cu sprijinul Ministerului Culturii, al autorităților centrale și ce putem să spunem mai mult decât că este sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Rămâne o invitație pentru a discuta și despre Festivalul Internațional "George Enescu" 2025, rămâne să ne auzim și mai aproape de concurs, de ce nu și pe perioada concursului. Cristina Uruc, mulțumesc pentru prezența în Perpetuum mobile!
Mulțumesc și eu, Lucian, și așteptăm publicul! Ultimele binelte, pe eventim.ro. Urmăriți-ne, suntem la dispoziția voastră!