Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu Simona Strungaru, dirijoarea Big Band-ului Radio
Big Band-ul Radio celebrează memoria lui Peter Herbolzheimer în concertul care va avea loc joi, 16 mai, de la ora 19:00, la Sala Radio. Unul dintre cei mai apreciați artiști de jazz din Germania, Peter Herbolzheimer a ținut foarte mult la originile sale românești, deși a părăsit țara de la vârsta adolescenței. Mai multe despre personalitatea lui și despre concertul The Magic of Peter Herbolzheimer aflăm de la Simona Strungaru, dirijoarea Big Band-ului Radio, care i-a acordat un interviu colegului nostru Viorel Grecu.
Să vorbim mai întâi despre Peter Helborzheimer, un compozitor și orchestrator foate important. Ce ne poți spune despre el, fiind din aceeași breaslă?
Mă bucur că abordăm repertoriul conceput de maestrul Helborzheimer, pentru că a fost un om care a iubit cu adevărat muzica și care și-a imaginat sonorități extraordinare, punând în valoare big band-ul foarte mult. Este un om care a lăsat o moștenire foarte mare pentru toți cei care activează în acest domeniu. Ne bucurăm că a susținut Big Band-ul Radio România. A venit în ultima perioadă a vieții și a dirijat câteva concerte cu big band-ul și a lăsat partituri pentru noi, pentru a le avea în repertoriu. Sunt lucrări foarte frumoase din care învățăm de fiecare dată când le cântăm și le recântăm.
Pentru cei care nu știu, rezonanța numelui derutează, Peter Helborzheimer avea rădăcini românești și chiar vorbea foarte bine românește. Ai avut ocazia să îl cunoști direct sau ai fost la curent în perioada în care mai trăia, vizavi de ce se întâmpla cu colaborarea lui cu big band-ul?
Da, l-am cunoscut personal. Am fost foarte mulți ani parte din publicul Big Band-ului Radio și alături de actualii mei colegi am avut plăcerea să stau cu domnia sa. De asemenea am fost la un curs de big band în Germania, la orchestra de tineret pe care o conducea cu foarte mult drag. Da, într-adevăr este unul dintre cei mai activi muzicieni de jazz de origine română care a dus pe cele mai înalte culmi această artă la nivel internațional.
Vorbind acum despre concertul de joi seara, veți interpreta compoziții și bănuiesc și aranjamentele pe care le-a lăsat moștenire. Vom avea și soliști. Cum va decurge seara?
Sunt lucrări, într-adevăr compuse de Peter Helborzheimer și unele aranjate de el. Soliștii sunt Sebastian Burneci la trompetă și Eugen Mamot la saxofon. Vom avea lucrări de swing, vom avea lucrări latino, jazz latin, vom avea de asemenea niște frumoase balade. Este o seară în care vom celebra toată frumusețea jazz-ului, cu multiplele sale valențe.
Așa cum le-a văzut Peter Helborzheimer.
Absolut.