Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cătălin Toropoc

Publicat: luni, 19 Decembrie 2022 , ora 14.27

Domnule Cătălin Toropoc, luni, 19 decembrie 2022, va avea loc primul concert al Orchestrei "Anima". Cum a luat naștere ideea acestui proiect?

Inițiatorul acestui proiect este părintele Eugen Răchiteanu din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice din București. Acest proiect este unic în România, dar și în Europa, Catedrala "Sf. Iosif" fiind singurul lăcaș de cult catolic ce are o orchestră simfonică. Este un domeniu care nu este exploatat în această direcție sacră, care cred că va avea un mare impact și asupra credincioșilor, și asupra muzicienilor care au în felul acesta posibilitatea de a asculta creațiile marilor compozitori, dedicate bisericii.

Avem onoarea să îl avem invitat special pe maestrul Gheorghe Zamfir, care este un simbol al muzicii și al culturii românești, atât în țară cât și în străinătate. Avem, de asemenea, invitați niște soliști foarte cunoscuți, atât în România, cât și în străinătate. Ei au această aplecare către repertoriul sacru și ne bucurăm foarte mult să-i avem alături de noi. Este vorba despre soprana Alexandra Grigoraș, care are deja o carieră internațională, de mezzosoprana Antonela Bârnat, care este foarte cunoscută atât în țară cât și în străinătate și de Andrei Lazăr, angajatul Operei Naționale din București, un tenor foarte cunoscut, de asemenea și în repertoriul acesta vocal-simfonic.


Ce program ați pregătit pentru acest eveniment?

Programul, așa cum am spus este alcătuit din creațiile marilor compozitori. Nu puteau lipsi Antonio Vivaldi, care a fost chiar preot catolic, numit "Preotul Roșu", vom interpreta lucrări de Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert și Pietro Mascagni. Sunt piese alese special pentru această sărbătoare, care sper că vor bucura inimile și sufletele credincioșilor și publicului care va veni la acest concert.


Cum se prefigurează agenda ansamblului și care este rolul acestuia în cadrul Catedralei "Sfântul Iosif"?

În agenda ansamblului sunt prezente evenimente care să marcheze printr-o misă fiecare sărbătoare importantă a calendarului catolic. De asemenea avem proiecte educaționale, după care vom avea o serie de concerte în perioada pascală. Deci, având în vedere faptul că ansamblul aparține catedralei, vom interpreta și mise întregi în cadrul slujbelor.


Este acest eveniment doar o colaborare sau veți fi dirijorul permanent al Orchestrei Anima?

În proiectul Anima sunt dirijorul principal al ansamblului și coordonatorul artistic, dar bineînțeles că vom invita la pupitrul orchestrei și alți dirijori.


Interviu realizat de Ana Sireteanu