Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu managerul Filarmonicii Brașov, Ioan Dragoș Dimitriu

Publicat: vineri, 9 Decembrie 2022 , ora 13.09

În perioada 22 noiembrie-6 decembrie, membri ai Orchestrei Filarmonicii din Brașov l-au acompaniat pe apreciatul violonist Maxim Vengerov în turneul pe care l-a susținut în orașe din Marea Britanie. Aflăm detalii despre întreaga experiență de la managerul instituției, Ioan Dragoș Dimitriu. 

Domnule Ioan Dragoș Dimitriu, cum și când s-a ivit perspectiva acestei colaborări cu violonistul Maxim Vengerov?

Am discutat cu mai multe luni înainte cu organizatorii IMG Artist și CDMI Group, care au căutat o orchestră. Era o alegere între orchestra filarmonicii din Varșovia și Filarmonica din Brașov și din fericire am reușit să ne impunem cu argumentele noastre și să plecăm în acest turneu de 11 concerte.


Cum a fost primită întreaga experiență de către muzicienii din orchestră, poate mai puțin obișnuiți cu acest ritm 
alert de viață specific unui turneu?

Este foarte drept ce spuneți într-adevăr; cred că era o lipsă de obișnuință, poate și datorată perioadei COVID în care majoritatea orchestrelor n-au mai plecat în turnee, iar acum am dat un impuls destul de puternic, primul nostru turneu fiind de un astfel de nivel. Cred că s-au adaptat destul de repede și s-au simțit foarte bine. Vreau să zic că în ultimele săptămâni am primit câteva zeci de mesaje de la colegii mei din orchestră, prin care își arătau încântarea că au putut participa, au fost inspirați de acest turneu în activitatea lor. Da, e într-adevăr un alt ritm, dar cred că ne poate da un impuls bun ca să schimbăm un pic pe plan local mentalitatea, modalitatea de abordare.


Acest turneu face parte dintr-un plan mai larg de a extinde activitățile instituției pe care o conduceți? Dacă da, ce alte perspective există în această direcție?

Am mai spus și în anii trecuți: da, este o viziune pe acești cinci ani de mandat care sper să se extindă pe mai mulți ani. Nu neapărat că trebuie să fiu eu în această instituție sau să conduc eu aceste activități, dar îmi doresc ca un impuls de acest gen să fie doar un început pentru Filarmonica din Brașov. Și da, am prevăzut niște implicări în ceea ce privește înregistrări pentru filme, dorim să lucrăm cu case de producție din străinătate în mod special, dar și din țară. De altfel am pregătit deja terenul și în acest sens și prin faptul că am început un turneu de rang întâi cu Maxim Vengerov, am dat un semnal și către alți organizatori că suntem pregătiți și suntem dispuși. Sunt câteva discuții, dar n-aș vrea să detaliez în acest moment până nu se concretizează.


Interviu realizat de Norela Costea