Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Cornelius Zirbo, Invitatul săptămânii la Perpetuum mobile

Publicat: joi, 1 Decembrie 2022 , ora 10.43

Joi, 1 decembrie 2022, Sala Radio găzduiește concertul dedicat Zilei Naționale a României. Cristian Mandeal dirijează Orchestra Națională Radio într-un program alcătuit din Preludiu simfonic de Ion Dumitrescu, Concertul pentru violoncel și orchestră de Edward Elgar și Simfonia a III-a în do minor „cu orgă" de Camille Saint-Saëns. Își dă concursul organistul Eduard Antal. Despre concertul de Elgar a vorbit solistul serii - violoncelistul Cornelius Zirbo, bursier al programului „Moșteritorii României Muzicale".

Violoncelistul Cornelius Zirbo în studioul Radio România Muzical. Bun găsit!

Bine v-am găsit!


Mâine vei sărbători Ziua Națională a României pe scena Sălii Radio, alături de Orchestra Națională Radio și dirijorul Cristian Mandeal. Ai ales Concertul pentru violoncel de Edward Elgar. De ce această lucrare?

Este un concert cu totul și cu totul special, e un concert foarte aproape de sufletul meu. E o lucrare foarte complexă, extrem de captivantă. Trebuie să menționez faptul că nu se cântă foarte des, e o lucrare mai rar cântată și am considerat că ar fi benefic și pentru mine și pentru ascultătorii ce vor veni mâine să interpretez acest concert.


Colaborezi de mulți ani cu maestrul Cristian Mandeal, dar, dacă nu mă înșel, e pentru prima dată când ești solist al orchestrei dirijate de maestrul Mandeal. Cum e în această postură?

Așa cum ați spus, colaborez de mult timp cu maestrul Cristian Mandeal, ca membru în Orchestra Română de Tineret, și pot să spun că este o personalitate pe care o apreciez, față de care am o foarte mare admirație, este un mentor pentru mine și un model. Iar faptul că am ocazia să concertez mâine în postură de solist și colaborarea mea să constea într-un parteneriat solist-dirijor este pentru mine ceva absolut de vis. E incredibil și mă bucur foarte mult să am prilejul să colaborez cu el și să învăț de la el. Chiar astăzi am și avut ocazia să lucrăm un pic împreună, să-mi împărtășească viziunea lui asupra concertului, să povestim un pic despre Concertul de Elgar și mă simt extrem de câștigat.


După concertul de mâine seară, vei reveni în orchestră. Începând din această toamnă, ești membru al Orchestrei de Cameră Radio. Cum te-ai integrat în ansamblu?

Sunt foarte încântat de faptul că fac parte din Orchestra de Cameră Radio. E un colectiv extrem de primitor, extrem de călduros. Mă simt deja parte din familie. Îmi place foarte mult. Trebuie să mărturisesc că pentru o lungă perioadă am avut o rezervă foarte mare în ceea ce privește cântatul în orchestră și am aplicat la post cu aceeași rezervă, neștiind exact cum o să mă integrez, cum o să-mi placă, dar îmi place foarte mult faptul că aparatul orchestral e mai redus și simt că îmi aduc aportul într-un mod substanțial în crearea muzicii. Pe mine mă încântă foarte mult. Aștept cu entuziasm următoarele concerte și ceea ce urmează în cadrul orchestrei.


O scurtă pauză prilejuită de sărbătorile de iarnă, apoi, din 13 ianuarie 2023, un proiect alături de violonista Maria Marica și pianistul Cadmiel Boțac. Pregătiți Triplul de Beethoven. Cum a apărut acest proiect, cum v-ați hotărât să abordați acest concert?

Povestea începe acum câțiva ani. Eu, Maria și Cadmiel am copilărit împreună în Liceul de Muzică din Cluj, orașul nostru natal - de acolo venim toți, mai pțin Cadmiel care s-a născut la Sighetu Marmației, dar el se identifică a fi clujean pentru că mare parte din viața lui a trăit-o la Cluj. Am fost prieteni foarte buni și suntem în continuare încă din timpul liceului și, când eram în clasa a IX-a, am avut un proiect foarte ambițios. Am spus, haideți să cântăm împreună Triplul de Beethoven cu orchestra liceului. Desigur, e o muzică foarte complexă și poate mult peste nivelul nostru de atunci, dar pot să spun că a fost un concert reușit și atât cât am putut înțelege noi din Triplul concert de Beethoven, am reușit să-l aducem la un nivel respectabil. Și, de-atunci, am tot spus că trebuie să găsim următoarea ocazie să cântăm Concertul de Beethoven acum, când am crescut și noi și înțelegem altfel muzica. Fericita situație a făcut că, în iunie ce a trecut, am participat toți la Concursul New Hope, organizat de violoncelistul Octavian Lup și coincidența face că atât eu, cât și Maria și Cadmiel am fost fiecare câștigătorii secțiunilor la care am participat, iar premiul concursului constă în 10 concerte în postură de solist cu filarmonici de top din țară. Iar având în vedere că noi trei suntem câștigătorii, am decis ca la mare parte din acestea să cântăm Triplul concert de Beethoven. Suntem foarte fericiți și abia așteptăm!


Primul concert cu Triplul de Beethoven va avea loc în 13 ianuarie, așa cum spuneam. Vor fi 4 sau 5 filarmonici din țară, dacă nu mă înșel, iar unul dintre concerte va avea loc chiar la Sala Radio, alături de Orchestra de Cameră Radio. Poți să ne spui, repede, datele pentru cei care vor să vină la aceste concerte?

Dacă nu mă înșel, concertul cu Orchestra de Cameră Radio este pe 4 aprilie. În cazul în care mă înșel, vă invit să accesați pagina mea de facebook, unde veți putea găsi toate concertele din stagiunea aceasta. Se prea poate să mă încurc, dar pe pagină sigur sunt scrise exact așa cum vor fi.


Și până vor intra cei de-acasă pe pagina ta de facebook să vadă concertele, ultima întrebare din acest interviu... Cum arată finalul de stagiune 2022-2023 pentru tine, ca solist? Care sunt celelalte lucrări pe care le vei interpreta până la finalul sezonului?

Se prevede o stagiune foarte aglomerată. În stagiunea aceasta voi interpreta 7 concerte, iar înspre finalul stagiunii voi interpreta Dublul concert de Brahms cu Maria Marica, la Filarmonica de Stat Transilvania, voi interpreta Concertul de Șostakovici cu Filarmonica din Tg. Mureș. La Sibiu, vom cânta spre finalul stagiunii Triplul de Beethoven. Iar în afară de acestea, voi cânta Concertul de Dvorak, Variațiunile rococo de Ceaikovski, Concertul în Re major de Haydn și mai sunt câteva. Cum spuneam...


Cei de acasă pot găsi toate informațiile pe pagina ta de artist de pe facebook. Până atunci, vă adresez eu o invitație. Cornelius Zirbo, mâine seară, solistul Orchestrei Naționale Radio în concertul dedicat Zilei Naționale. Dirijor va fi Cristian Mandeal.

Interviu realizat de Lucian Haralambie