Arhivă : Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu violonista Ioana Cristina Goicea (I)
În data de 30 noiembrie, violonista Ioana Goicea împreună cu violoncelistul Andrei Ioniță și cu pianista Daria Tudor vor susține la Bruxelles un concert cameral extraordinar, cu ocazia Zilei Naționale a României. Acest eveniment este organizat de Institutul Cultural Român de la Bruxelles, la inițiativa postului Radio România Muzical. Mai multe detalii aflăm de la tânăra violonistă, într-un dialog purtat cu Ioana Țintea.
Veți susține un recital la Bruxelles, în contextul sărbătoririi Zilei Naționale a României. Are acest eveniment o încărcătură aparte pentru dumneavoastră, având în vedere că în program sunt incluse și două opusuri semnate de George Enescu?
Da, bineînțeles că are o mare greutate și exact din acest motiv am ales acest program foarte special care să includă lucrări de George Enescu. Va fi un program minunat și mă bucur foarte mult să colaborez cu dragii mei colegi, să facem un concert extraordinar și să reprezentăm România peste hotare.
În cadrul concertului de la Bruxelles veți lansa și un album apărut la Editura Casa Radio, cu lucrări de Ludwig van Beethoven înregistrate la începutul anului în studiourile Radio România. V-aș ruga să ne oferiți câteva detalii despre acest CD, din perspectiva dumneavoastră!
A fost o colaborare deosebită. Chiar s-a întâmplat asta aproape de Anul Nou, anul trecut, când ne-am întâlnit toți trei în București, noi fiind în locuri diferite, și de asta pentru noi a fost ceva deosebit să lucrăm împreună la acest proiect în București, la Radio, pe scena unde eu, cel puțin, de mic copil mereu am fost prezentă și unde mama mea a lucrat ca solistă o perioadă foarte lungă... Deci, pentru mine, asta este ceva care are o încărcătură emoțională și m-am bucurat foarte mult să pot să împart această bucurie cu colegii mei Andrei și Daria.
Vor urma și alte înregistrări speciale în studiourile Radio România?
Bineînțeles. Este ceva în plan, dar cred că e mai bine să mai așteptăm puțin cu veștile acestea, să fie o surpriză și mai mare.
Cum vedeți importanța proiectului "Moștenitorii României muzicale", inițiat de Radio România Muzical?
Ceva extraordinar de important. Toți trei am plecat de mulți ani din România, dar noi de fapt nu am plecat din România... chiar dacă am studiat în alte țări, noi mereu suntem în România, suntem legați de România, cântăm în România și încercăm să ducem faima țării noastre peste tot în lume. Cred că asta este cel mai important. Toată lumea știe despre muzicienii români. Noi am avut și avem o școală extraordinară și toată lumea știe că muzicienii români sunt foarte buni, iar noi vrem să întărim această afirmație peste tot de-acum încolo.
Acest concert este și o ocazie de a reveni la Bruxelles după ce ați devenit, în mai 2019, laureata uneia dintre cele mai dificile competiții din lume, "Regina Elisabeta". Ce ecouri a avut această experiență asupra carierei dumneavoastră?
Toate concursurile au fost importante în cariera mea, fiecare la rândul și în momentul respectiv în care s-au întâmplat. Toate au fost niște trepte. Bineînțeles că "Regina Elisabeta", de fapt, e cel mai greu concurs din lumea asta și cel mai important, și pentru mine a fost chiar și ultimul concurs. Eu nu m-am mai prezentat la alte concursuri după aceea. A avut o importanță foarte mare. Eu deja aveam o carieră și înainte, aveam foarte multe concerte, dar acest concurs bineînțeles că m-a ajutat. Întotdeauna este o carte de vizită - nu numai acest concurs, dar în special acestea mari - și, de exemplu, la orice fel de post unde lumea se prezintă, orice fel de post de profesor universitar, este foarte important să ai aceste concursuri în palmares. A fost și pandemia la mijloc, dar eu, în 2020, am obținut postul de profesor universitar la Universitatea de Muzică din Viena, la vârsta de, atunci, 27 de ani. A fost un lucru extraordinar care s-a întâmplat. Bineînțeles, toate lucrurile se întâmplă la momentul potrivit, dar aceste concursuri în general m-au ajutat foarte mult până acum. Cred că sunt utile și necesare.