Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ciprian Țuțu, dirijorul Corului Academic Radio

Publicat: luni, 21 Noiembrie 2022 , ora 9.40

Corul Academic Radio va interpreta miercuri, 23 noiembrie 2022, lucrarea „Petite messe solennelle" de Gioachino Rossini, la Sala Radio

Domnule Ciprian Țuțu, cum ați descrie lucrarea „Petite messe solennelle" de Gioachino Rossini și ce particularități prezintă aceasta pentru cor?

Este o lucrare foarte plăcută de către coriști, o lucrare care, așa cum spuneam și într-un alt interviu, se cântă prea rar în spațiul de concert românesc. Este destinată aproape în exclusivitate ansamblului coral cu participarea, desigur, a cvartetului solistic și acompaniamentul, realizat de inedita formulă de două piane și un armoniu. Este o lucrare pe care Rossini o scrie la finalul carierei sale - este ultima sa lucrare importantă. Inedit pentru Rossini este și faptul că s-a aplecat asupra unei teme religioase, deși înveșmântarea muzicală este oricum mai puțin religioasă, aș îndrăzni să spun. Întâlnim aici aspecte ce țin de muzica barocă, de tehnica de compoziție barocă dacă ne referim la cele două fugi importante din lucrare sau la secțiunea Christe eleison, unde remarcăm o excelentă polifonie renascentistă. Este, deci, o lucrare care îmbină într-un mod armonios, cât se poate de plăcut și unitar, mai multe stiluri.


Cum ați ales soliștii?

Soliștii sunt membri ai corului nostru, sunt artiști foarte, foarte buni, care au avut și în alte ocazii performanțe excelente ca soliști în fața corului și orchestrei. Este vorba despre soprana Olga Caia, altista Grazziela Frangulea, tenorul Nicolae Simonov și tânărul și promițătorul artist Cristian Ruja la bas, pe care îl așteptăm să devină și membru titular al corului nostru.


Ce alte concerte pregătiți pentru această perioadă?

În perioada ce urmează avem mai multe concerte. Dacă la debutul acestei stagiuni am avut un excelent moment brahmsian alături de maestrul Moldoveanu, Cântecul destinului de Brahms, în continuare, ne-am pregătit pentru concertul despre care am vorbit mai devreme. Iar în luna decembrie o să interpretăm, alături de Orchestra de Cameră Radio, Gloria în re major de Vivaldi. O să avem și o intervenție corală în cadrul concertului dirijat de maestrul Badea în data de 9 decembrie. Și, desigur, tradiționalul concert de Crăciun pe care-l pregătim pentru data de 15 decembrie.

Interviu realizat de Ana Sireteanu