Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violistul Traian Boală

Publicat: miercuri, 16 Noiembrie 2022 , ora 15.31

Juriul "Premiilor Internaționale pentru Muzică Clasică" a făcut cunoscute, în data de 15 noiembrie, nominalizările pentru distincțiile ce se vor decerna anul viitor. Printre cei nominalizați se regăsesc și membrii Cvartetului "Arcadia", care anul acesta au lansat vol.2 al Cvartetelor de coarde de Mieczyslaw Weinberg. 

Domnule Traian Boală, în primul rând doresc să vă felicit și să vă întreb ce înseamnă pentru Cvartetul Arcadia această nominalizare?

Este o mare onoare și a fost o mare bucurie pentru noi să aflăm că și anul acesta am fost nominalizați pentru volumul II de Weinberg. Suntem încântați să avem în mod constant confirmări la cel mai înalt nivel că activitatea noastră e pe calea pe care ne-o dorim.


Cum a luat naștere proiectul cu înregistrarea integralei cvartetelor de Weinberg și ce v-a atras în mod deosebit la aceste opusuri?

A fost inițial o propunere din partea casei de discuri Chandos, cu care avem contract, și în urma acelei propuneri noi ne-am documentat despre Weinberg în general și despre cvartetele pe care le-a scris. Am fost extrem de încântați și plăcut surprinși de această muzică. Eu am devenit entuziasmat să începem și să ducem la bun sfârșit acest proiect, lucru care se întâmplă în acest moment.


În albumul nominalizat la Premiile ICMA de anul acesta se regăsesc cvartetele 1, 7 și 11. Unde le-ați înregistrat și de ce ați ales să le includeți pe acestea în cel de-al doilea volum?

Am înregistrat la Potton Hall unul dintre locurile foarte des utilizate de către Chandos Records. Am ales aceste cvartete din rațiuni mai degrabă organizatorice decât de altă natură. Pentru că având în vedere că vom înregistra toate cvartetele pe care Weinberg le-a scris, am făcut o anumită organizare a numerelor respective ca să încapă în mod eficient pe cd-uri. Au fost mai multe principii care au stat la baza alegerii noastre. Asta pe de-o parte. Pe de altă parte, am ascultat cu toții și ne-am hotărât.


Cum se încadrează cvartetele de Weinberg în repertoriul Ansamblului Arcadia și care credeți că sunt principalele provocări în interpretarea lor?

Le propunem des și în turnee și la concertele individuale. Nu întotdeauna este acceptat, nu se potrivește cu stagiunea în care este încadrat concertul nostru, dar facem tot posibilul să prezentăm muzica lui Weinberg unui public cât mai larg conștienți fiind că așa cum pentru noi a fost o descoperire - nu exagerez când spun - pentru o viață, presupunem că ar putea însemna același lucru și pentru public, și pentru alți muzicieni.


Cum va fi structurată în continuare Integrala cvartetelor de Weinberg pentru următoarele albume? V-ați propus o limită de timp în care să le realizați?

Realizăm un volum pe an. Nu ne permite timpul să facem lucrul acesta mai des. Volumul III va fi prezentat la începutul anului viitor, urmând ca în vara lui 2023 să înregistrăm volumul IV.

Photo by Raluca Ciornea

Interviu realizat de Ioana Țintea