Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Ecouri la nominalizările ICMA - declarație a directorului Orchestrelor Radio, Liliana Staicu

Publicat: miercuri, 16 Noiembrie 2022 , ora 13.34

În 15 noiembrie, au fost anunțate nominalizările la premiile ICMA; printre ele, și cea pentru un disc semnat de Luiza Borac și Orchestra Națională Radio, dirijor Nicolae Moldoveanu.

"În mai 2019, Luiza Borac interpreta pe scena Sălii Radio, în premieră românească radiofonică, Concertul pentru pian și orchestră în re minor de George Enescu - în fapt, o primă parte a unei lucrări pe care tânărul compozitor de 16 ani intenționa să o completeze, dar asupra căreia nu a mai revenit - și a alăturat acestuia superbul Concert în la minor de Grieg, program care, câteva luni mai târziu, a făcut obiectul unor înregistrări de studio sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu alături de Orchestra Națională Radio. Aceleași pe care le regăsim pe discul apărut în luna mai și care îmbogățește zestrea discografică extrem de originală a Luizei Borac.

Nominalizarea la Premiile ICMA 2022 la Categoria Assorted programs a albumului "Grieg și Enescu. Concertele și lucrările solo pentru pian" este o binemeritată recunoaștere a imensului talent al Luizei Borac, a universului său pianistic creionat cu pasiune și expresivitate, a profundei sale gândiri muzicale. Dar, dincolo de toate acestea, pentru că acest album include și cele două înregistrări cu Orchestra Națională Radio, aș aminti în mod special colaborarea excelentă pe care o are de mai mulți ani cu acest ansamblu simfonic, concretizată în multe apariții de succes pe scena Sălii Radio, dar și în înregistrări de incontestabilă valoare precum aceasta, dar și cea a Concertului de Schumann, realizat sub bagheta lui Horia Andreescu, apărut pe un disc anterior al pianistei, "Inspirations and dreams" - opus descris de celebra revistă Gramophone drept "O bucurie de la început până la sfârșit. În egală măsură tandru și exuberant."

De această dată, sesiunile de înregistrări cu concertele de Enescu și Grieg au beneficiat de aportul dirijorului Nicolae Moldoveanu, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai Orchestrei, de cel al regizorului muzical Andrei Cazan și al echipei de ingineri de sunet de la Radio România. Toți aceștia au secondat-o cu măiestrie pe Luiza Borac, susținându-i demersul artistic și contribuind la realizarea unui produs muzical de reală valoare.

Nu pot decât să-i felicit pe toți pentru această nominalizare și să le urez succes, cu promisiunea către ascultătorii noștri că Luiza Borac va reveni și în anii următori pe scena Sălii Radio alături de Orchestra Națională Radio."