Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Adam Hickox

Publicat: marți, 1 Noiembrie 2022 , ora 16.43

Miercuri, 2 noiembrie, la Sala Radio va avea loc un nou concert susținut de Orchestra de Cameră a instituției. Aflăm detalii despre eveniment, din discuția pe care colega noastră, Norela Costea, a avut-o cu dirijorul Adam Hickox.


Domnule Adam Hickox, ce ne puteți spune despre programul pe care ați ales să îl prezentați alături de orchestra de cameră?

Pe scurt, sunt trei lucrări pe care le iubesc și care totodată sunt noi pentru mine, dar am considerat că merg foarte bine împreună. Mi-am dorit de mult timp să dirijez Simfonia nr. 44 de Haydn pentru că este, cred eu, cea mai profundă lucrare a compozitorului clasic. Am alăturat-o Simfoniei "Praga", compusă de Mozart, o partitură cunoscută dar și complexă. Suita Cehă compusă de Dvorak are rol de intermezzo între cele două compoziții foarte intense, dar în același timp cred că este o lucrare mai puțin cunoscută, pe care îmi face plăcere să o prezint publicului


Cum a decurs prima întâlnire cu Orchestra de Cameră Radio?

Am avut o primă întâlnire foarte plăcută. Cred că pentru mulți dintre noi lucrarea lui Dvorak este nouă, astfel că lucrăm împreună pentru a descoperi maniera potrivită de interpretare, și acesta este un proces foarte interesant. Simfonia de Mozart, pe de altă parte, este foarte cunoscută membrilor orchestrei, o știu atât de bine încât am sentimentul că și eu învăț de la ei în aceeași măsură în care căutăm împreună cea mai potrivită manieră expresivă, dar sunetul rezultat este fantastic.


Care credeți că este cel mai important aspect de avut în vedere atunci când dirijați o orchestră de cameră, față de o orchestră simfonică?

Din punct de vedere al dirijorului, diferența este notabilă. Atunci când mă aflu în fața unei orchestre simfonice, am sentimentul că mă aflu la conducerea unei nave pe un ocean. O orchestră de cameră nu are nevoie de dirijor în aceeași măsură. Nu au atât de mare nevoie să le dau intrări, însă au nevoie să îi orientez către maniera interpretativă adecvată, astfel încât ei să poată cânta cât mai expresiv cu putință, iar acest rol chiar îmi place.

Interviu realizat de Norela-Liviana Costea