Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Silvia Sbârciu, managerul Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj-Napoca

Publicat: vineri, 28 Octombrie 2022 , ora 13.46

Toamna Muzicală Clujeană a ajuns anul acesta la cea de-a 55-a ediție. Astăzi are loc concertul de încheiere a acestui festival despre care aflăm detalii de la managerul Filarmonicii Cluj-Napoca, pianista Silvia Sbârciu.

Doamnă Silvia Sbârciu, ce a însemnat în materie de evenimente culturale această ediție a Festivalului Toamnă Muzicală Clujeană?

A fost a 55-a ediție a Toamnei Muzicale Clujene, cel mai longeviv festival de muzică clasică din România. În acest an am încercat să aducem un program eterogen, foarte intens. Am avut aproape în fiecare zi concerte. Ne-am bucurat de un public destul de numeros pentru că am adus și multe recitaluri de muzică contemporană care au prins foarte bine la public - lucrări ale compozitorilor clujeni și nu numai. Am avut și concerte simfonice, care au adus pe scenă dirijori cunoscuți și soliști de primă mărime.

Vinerea aceasta se încheie festivalul cu un concert care aduce deopotrivă un dirijor foarte cunoscut, Gilbert Varga, și un solist - o revelație a viorii, Roman Kim, cu un program care este pe gustul unui public larg - Concertul pentru vioară de Paganini și „Feste romane” de Respighi.

Este, oarecum, o dublă aniversare, atât a Toamnei Muzicale care e la a 55-a ediție, cât și a Corului, care în acest an împlinește o vârstă rotundă.

Eu zic că a fost o ediție reușită, ne-am bucurat de un public destul de larg, am încercat să aducem și programe care să fie pe gustul unui public mai puțin inițiat, dar și programele cu care publicul clujean este obișnuit și programe care sunt de nișă dar care au fost ambalate extrem de atractiv și care au plăcut foarte mult.


Ce artiști au fost anul acesta alături de Filarmonica "Transilvania", în calitate de invitați?

Dirijorii Cristian Mandeal, Felix Mildenberger, Gilbert Varga, violonistul Roman Kim, soprana Kele Brigitta, bas-baritonul Cristian Hodrea, Simon Trpceski - un pianist macedonean fabulos care a cântat în concertul de deschidere și mulți artiști clujeni care au cântat în recitalurile de muzică contemporană: bineînțeles, cvaretele noastre - Cvartetul Arcadia și Cvartetul Transilvan (care este cvartetul Filarmonicii de Stat Transilvania) - Constantin Sandu și Kira Frolu - tânără pianistă, care a câștigat un premiu la Concursul "New Hope" și care a fost invitata Cvartetului Arcadia, violoncelistul Octavian Lup... A fost o perioadă foarte intensă. În fiecare zi recitaluri, concerte simfonice, vocal-simfonice.

În linii mari, cam aceștia au fost protagoniștii.


Care sunt planurile pentru ediția următoare de festival?

Ediția următoare va aduce și concerte inedite în spații neconvenționale pe lângă concertele cu care ne-am obișnuit; bineînțeles, concerte simfonice, vocal-simfonice, recitaluri, dar și mici surprize pe care vi le vom deconspira la momentul respectiv, concerte care să ne apropie poate mai mult de un public larg, care nu vine de obicei la filarmonică sau care, în urma unor eforturi susținute din partea noastră, probabil că-și va îndrepta atenția și spre ceea ce avem noi de oferit. Festivalul își va păstra oarecum formatul, însă cu aceste mici inserții care vor diversifica puțin paleta pe care noi o putem oferi.

Interviu realizat de Norela Liviana Costea