Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Gheorghe Costin

Publicat: joi, 27 Octombrie 2022 , ora 13.22

Vineri, 28 octombrie, începând cu ora 19.00, dirijorul Gheorghe Costin va dirija Orchestra Națională Radio într-un concert dedicat celor 94 de ani pe care Radio România îi aniversează în data de 1 noiembrie. Mai multe detalii aflăm de la renumitul dirijor, într-un interviu realizat de Ioana Țintea.

Domnule Gheorghe Costin, cu ce gânduri reveniți pe scena Sălii Radio și cum este reîntâlnirea cu artiștii Orchestrei Naționale?

Întotdeauna, de câte ori vin în București la Orchestra Națională Radio este o bucurie pentru mine să mă întâlnesc cu ei și să facem muzică împreună. Nu este prima colaborare cu Orchestra Națională, am fost și la Orchestra de Cameră, dar și cu Naționala am avut multe colaborări și iată, mă bucur că am fost din nou invitat să fac un concert, care este un concert aniversar, pentru că sunt 94 de ani de la primul concert al Orchestrei Naționale Radio și așa cum vă spuneam, este o bucurie reîntâlnirea cu membrii orchestrei.


Programul muzical ales de dumneavoastră este unul cu totul special. Aș dori să ne oprim puțin asupra Concertului nr. 1 pentru pian și orchestră de Pascal Bentoiu, o lucrare rar cântată. Ce v-a determinat să alegeți acest opus?

Ca să vă spun sincer, nu l-am ales eu în mod special, a fost propunerea Radioului să fac acest concert și bucuria cea mare a mea este reîntâlnirea cu solista acestui concert, Raluca Știrbăț, o solistă ajunsă la deplină maturitate și îmi amintesc în urmă cu 32 de ani am avut un turneu cu Raluca în Franța, cu Orchestra Filarmonicii din Iași alături de maestrul Ruha. Știu că a fost un concert absolut special în acel turneu și Raluca era liceană pe vremea aceea. A cântat absolut superb Concertul 1 de Liszt în Mi bemol major, iar când am aflat că Raluca va cânta aici la Radio acest concert al maestrului Bentoiu, m-am bucurat nespus de mult. Și cu atât mai mult aș vrea să vă spun că acest concert o să-l mai facem împreună chiar de Ziua Națională a României, pe 1 decembrie, cu Filarmonica din Timișoara.


În final, v-aș ruga să ne oferiți câteva gânduri pentru cei 94 de ani pe care Radio România îi aniversează în data de 1 noiembrie.

Sunt ani frumoși, sunt ani, eu aș spune chiar tineri, nici într-un caz nu mă gândesc către centenar. Sunt atâtea stagiuni, 94 de stagiuni în care Orchestra Radio a împlinit prin muzică, a făcut tot ce se poate face în muzică și cred că a umplut de bucurie sufletele auditoriului, a publicului.


Interviu realizat de Ioana Țintea