Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu tenorul George Vîrban

Publicat: marți, 25 Octombrie 2022 , ora 14.34

În data de 25 octombrie, de la ora 19.00, se desfășoară "Concertul Regal" caritabil, organizat anual de Fundația Regală "Principesa Margareta" a României, dedicat strângerii de fonduri pentru programul "Tinere Talente". Tenorul George Vîrban, fost bursier al Fundației, ne-a oferit mai multe detalii într-un interviu realizat de Ioana Țintea.

Pentru început, v-aș ruga să ne povestiți despre perioada pe care ați petrecut-o în calitate de bursier al programului "Tinere Talente". Ce însemnătate a avut pentru tenorul George Vîrban?

Au fost cei mai frumoși ani din facultate pe care i-am petrecut la București în calitate de bursier al Fundației Regale Margareta a României, al programului Tinere Talente. Am fost bursier din anul 2013 până în 2015 și a fost perioada în care cred că am acumulat cel mai mult din punct de vedere artistic, primii pași pe scene profesioniste sub îndrumarea unor mentori de talie internațională, cum ar fi tenorul Vasile Moldoveanu, dirijorul Tiberiu Soare sau actrița Oana Pellea, câteva exemple mi-au venit acum de mentori pe care i-am avut în cadrul programului și toate acele concerte pe care le-am susținut alături de colegii mei timp de trei ani, în diferite locații din România au fost pentru mine, cred că de evoluție.


Ce experiență v-a rămas în suflet?

Cea mai importantă experiență, întâlnirea cu tenorul Vasile Moldoveanu. Asta m-a marcat. Trei ani am lucrat cu dumnealui pe scena Ateneului Român, ne întâlneam în fiecare an, în cadrul masterclass-ului susținut de dumnealui și acolo a fost life changing, deoarece mi-a schimbat perspectiva, mi-a schimbat gândirea și asta cred că a fost cea mai importantă experiență. Apoi, participarea pentru prima dată în cadrul Concertului Regal caritabil alături de pianista Alexandra Dariescu și tenorul Teodor Ilincăi. Am fost și eu și Diana Alexe și Cosmina Stancu invitați ca bursieri pentru prima dată să cântăm, un moment în cadrul concertului regal. Acel moment a fost pentru noi foarte important. Iar acum, ca invitați ai Concertului Regal nu poate fi decât onorant să susținem noi Concertul Regal pentru tinerii talentați ai României.


Ce veți interpreta?

Am ales împreună cu Diana Alexe un program de arii și duete din opere și operete, chiar și canzonete. Este un buchet de pagini frumoase din muzica clasică. Credem noi că este un program divers care va conduce publicul într-o atmosferă foarte plăcută. Vor pleca cu siguranță fericiți.


Ce sfaturi ați oferi tinerilor care doresc să vă calce pe urme?

În primul rând aș dori să-i îndemn să se înscrie la preselecțiile programului Tinere talente pentru această bursă. Preselecțiile vor începe foarte curând, imediat după concertul regal, în luna noiembrie am înțeles că vor da startul unei noi ediții de bursă pentru anul următor și îi îndemn să se înscrie cu toată încrederea la acest program, să aplice, chiar dacă concurența este una destul de mare, se înscriu anual sute de candidați, dar este important și este o adevărată experiență să fii parte a programului Tinere talente.

Interviu realizat de Ioana Țintea