Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Andrei Ioniță

Publicat: luni, 24 Octombrie 2022 , ora 9.34


Marți, 25 octombrie 2022, va avea loc, la Ateneul Român, Concertul Regal caritabil organizat de Fundația Margareta a României. Evenimentul, pe care îl veți putea asculta în direct la Radio România Muzical de la ora 19.00, este dedicat strângerii de fonduri pentru programul Tinere Talente al Fundației. Unul dintre protagoniștii concertului, violoncelistul Andrei Ioniță ne-a vorbit despre acest eveniment:

În 25 octombrie, veți evolua în cadrul Concertului Regal Caritabil organizat de Fundația Margareta a României. Dumneavoastră ați făcut parte din programul "Tinere talente" al fundației. În ce fel v-a ajutat participarea în acest program, la început de carieră?

Consider că perioada liceului, perioada studiului la Conservator sunt vitale în dezvoltarea profesională a unui tânăr muzician. Eu am fost în perioada 2011-2012 la Fundația Regală Margareta a României - ultimii mei doi ani de liceu, iar susținerea fundației m-a ajutat să particip la diferite cursuri de măiestrie, la concursuri internaționale, să-mi achiziționez accesoriile necesare cântatului la violoncel. Este lăudabilă inițiativa fundației și iată că deja sunt activ de 15 ani. Din câte am înțeles, acest concert deja se regăsește în a 13-a ediție. Mă bucur, de asemenea, să dau și eu mai departe, să reușesc să fac și eu ceva pentru fundație.


În concertul din 25 octombrie, veți evolua împreună cu Orchestra New Hope, sub conducerea lui David Crescenzi. Ați mai colaborat cu acest dirijor?

Este o colaborare nouă atât cu orchestra, cât și cu dirijorul David Crescenzi și de-abia aștept să ne întâlnim pe scena Ateneului.


Programul Concertului Regal de la Ateneul Român este unul care are în centru repertoriul de operă, invitați fiind și soprana Diana Alexe și tenorul George Vârban. Ce lucrare veți interpreta dumneavoastră în cadrul acestui eveniment?

Eu voi interpreta Variațiunile rococo de Ceaikovski, o lucrare îndrăgită de publicul larg, o lucrare pe care am și cântat-o de nenumărate ori în ultimii ani. Și este o lucrare alături de care am avut parte de o experiență minunată, pentru că este prima lucrare concertistă pe care eu am cântat-o vreodată ca solist cu orchestra, chiar pe scena Ateneului Român, la vârsta de 14 ani.

Vă așteptăm la concert!

Credit foto: Alexandru Dolea

Interviu realizat de Larisa Clempuș