Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Eduard Keller, organizator OneJazz Festival

Publicat: miercuri, 19 Octombrie 2022 , ora 14.18
Eveniment inedit în acest weekend la Baia Mare. Festivalul OneJazz se află la a patra a ediție și se bucură de participarea unor invitați de peste hotare. Aflăm mai multe de la organizatorul evenimentului, domnul Eduard Keller, într-un interviu realizat de Viorel Grecu.

 

Mai întâi, să vorbim despre ediția din acest an. Când, unde are loc și cine sunt participanții? Ce formații avem la One Jazz Festival?

Ediția a IV-a a One Jazz Festival va avea loc în 21-22 octombrie, în Sala Auditorium - o sală modernă, nou construită, cu 542 de locuri. Vom avea 18 artiști din 7 țări - Polonia, Germania, Israel, Danemarca, Suedia, Macedonia și Republica Moldova.

Vineri se deschide cu Saso Popovski, un trio din Macedonia de Nord, iar în încheierea serii va cânta Vali Boghean Band din Republica Moldova - un "band" format nici mai mult nici mai puțin din 8 artiști.

Sâmbătă, avem un cvartet multicultural, Yinon Muallem (Israel/ Germania/ Suedia/ Danemarca), iar la final vom avea un "band" din Polonia, niște tineri polonezi extrem de talentați - Fraktale.


Festivalul este relativ tânăr, la a IV-a ediție, dar totuși patru ediții înseamnă o istorie. Dacă puteți să ne faceți un rezumat cu ce s-a întâmplat în primii trei ani de One Jazz Festival...

Primele două ediții le-am organizat în Teatrul Municipal din Baia Mare. Sala are o capacitate de aproximativ 300 de locuri. Spre bucuria și surpriza noastră, primele două ediții au fost "sold out", astfel că pentru anul următor ne-am decis să mutăm locația festivalului în Sala Auditorium. Dar, deși ne-am pregătit temeinic, cu două săptămâni înainte de festival, în anul 2020, a trebuit să blocăm din cauza restricțiilor impuse de autorități. Am revenit în forță în 2021. Putem spune că a fost tot "sold out", dar am fost restricționați la 30% din capacitate, însă am fost foarte fericiți că am putut totuși organiza.


Ați spus că a fost "sold out". Deci, evenimentul a trezit în fiecare an un interes deosebit în zonă, deși Baia Mare nu era recunoscută până acum pentru festivaluri de jazz.

După primele două ediții ne-am dat seama că este o nevoie a orașului din moment ce este așa gustat de public. Artiștii sunt foarte încântați de căldura publicului, de faptul că simt o energie foarte bună, care îi face să rezoneze și să improvizeze, de ce nu, altfel decât pe alte scene sau în alte festivaluri.


Dat fiind răspunsul favorabil al publicului de până acum, intenționați o extindere și ca număr de formații, poate și ca locație?

Avem în plan să experimentăm organizând un festival "outdoor", ca să vedem ce potențial avem într-un spațiu mai generos. Ne gândim pentru anul viitor chiar să experimentăm acest lucru.

Interviu realizat de Viorel Grecu