Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu baritonul Răzvan Georgescu

Publicat: vineri, 14 Octombrie 2022 , ora 9.45

Miercuri, 19 octombrie, de la ora 19.00, la Sala Mică a Ateneului Român se va desfășura un recital intitulat "Arta arestată", dedicat muzicii compozitorilor care au avut de suferit în perioada comunistă. Mai multe detalii ne oferă baritonul Răzvan Georgescu, cel căruia îi aparține conceptul artistic, într-un interviu oferit colegei noastre, Ioana Țintea

 

Răzvan Georgescu, pentru început v-aș ruga să ne vorbiți despre ideea acestui concept artistic. De ce "Arta arestată"?

Este un proiect mai vechi și a venit într-un moment în care eram foarte nemulțumit de viața culturală a țării, de ignoranța în care ne cufundasem și, câteodată, simți nevoia să mai iei lumină de-acolo de unde-a fost. Și cum lumina răzbate întunericul și întunericul nu a cuprins-o, atunci am zis că trebuie să ne reorientăm preferințele spre cei care au adus lumină în cultura românească. Și ne-am oprit la patru compozitori - bineînțeles, dintre cei mai mari - care au făcut foarte multe pentru cultura română și care au fost persecutați de securitate.

Considerăm că este de datoria noastră, a interpreților profesioniști, să îi aducem din nou în memoria spectatorilor pentru că de la ei avem ce învăța, ei au pus bazele muzicii românești, de-acolo trebuie să ne inspirăm.


Cum este conturat programul muzical și care sunt criteriile pe baza cărora ați selectat lucrările?

Ne-am orientat la patru compozitori persecutați de securitate, cum am spus - George Enescu, Paul Constantinescu, Mihail Jora și Dan Mizrahi. Am căutat lucrări mai puțin cântate și am venit cu un program foarte atractiv, după părerea noastră. E vorba de lieduri, arii din opere, romanțe... un program foarte variat.


Cine sunt protagoniștii recitalului și cum i-ați cooptat?

Acest recital, de fapt, face parte dintr-o serie inaugurată de curând de noul manager al filarmonicii, în care muzicienii filarmonicii se prezintă publicului. Așa că cei patru interpreți sunt soprana Cristina Vasilache, mezzosoprana Geanina Munteanu, basul Ștefan Lamatic și cu mine, baritonul Răzvan Georgescu și suntem acompaniați de prietena noastră, Iulia Olteanu.


Cum vedeți importanța implicării artiștilor instituției în acest nou proiect?

Mi se pare un proiect foarte binevenit pentru că, în ultimii ani, Filarmonica "George Enescu" a stat puțin în umbră în lumea culturală românească, bucureșteană, și acum începem încet, încet să ne dezmorțim. Concertele acestea sunt binevenite pentru că putem să cântăm în fața publicului nostru și poate că pune și filarmonica într-o lumină mai bună.

Interviu realizat de Ioana Țintea