Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Dragoș Dimitriu, managerul Filarmonicii din Brașov

Publicat: miercuri, 28 Septembrie 2022 , ora 9.53

Instituția deschide stagiunea 2022-2023 cu două concerte vocal-simfonice, ce vor avea loc joi și vineri, 29 și 30 septembrie.

Domnule Dragoș Dimitriu, de ce ați ales Carmina Burana pentru deschiderea stagiunii de anul acesta?

Vom deschide următoarea stagiune cu Carmina Burana de Carl Orff și ne bucurăm foarte mult că nu vom începe cu un concert de data aceasta, ci cu două concerte, pe care le vom susține alături de Corul Filarmonicii de Stat „Transilvania” din Cluj Napoca. E o piesă pe care dorim s-o cântăm de ceva timp și, iată, acum reușim după mulți ani să o readucem în repertoriul Filarmonicii din Brașov.


Ce evenimente speciale pregătiți pentru stagiunea 2022-2023?

Bineînțeles că există multe alte surprize pe care le-am pregătit. Spre exemplu, în luna noiembrie, ne vom bucura de prezența ansamblului Igudesman & Joo la Brașov. Am programat și un eveniment în amintirea lui Radu Lupu, chiar în data de 30 noiembrie, când ar fi fost ziua maestrului. Am luat legătura cu soția dumnealui, care ne-a permis să organizăm acest eveniment și care va fi alături de noi la Brașov. Vom avea și un concert de Ziua Națională a României... o activitate bogată, deci, care va începe de joia aceasta, 29 septembrie 2022, deja, la Filarmonica Brașov.

După cum spuneam mai devreme,  lista de concerte speciale ale Filarmonicii continuă - dacă i-am avut pe Gary Hoffman și pe Mischa Maisky, urmează să vină Igudesman & Joo - iar pe 15 decembrie, îl vom avea pe scena Filarmonicii pe pianistul rus Andrei Korobeinikov, un nume de referință în lumea muzicii clasice, care va interpreta Concertul nr. 5 de Prokofiev. Aș ține în acest punct să amintesc și faptul că în luna noiembrie, spre decembrie chiar, vom pleca și într-un turneu alături de Maxim Vengerov și de dirijorul Sergey Smbatyan în Marea Britanie - un turneu de 11 concerte.

Mai avem și alte proiecte. De exemplu, un masterclass de dirijat cu renumitul maestru Uros Layovic, între 3 și 7 octombrie - 10 dirijori din întreaga lume vor veni la Brașov și, timp de o săptămână, vor avea repetiții cu orchestra și vor realiza un concert împreună cu pianista Kira Frolu, care va fi solista Concertului nr. 2 de Serghei Rahmaninov. Acesta este un proiect care își propune să-i îndrume spre România pe unii dintre cei mai interesanți tineri dirijori care, bineînțeles, caută și ei orchestre pe care să le dirijeze, orchestre bune pe care le pot găsi la noi.

Continuăm cu dirijorul chinez Junping Qian și cu pianistul Stefan Arnold, care vor concerta în 13 octombrie. Avem un proiect foarte frumos la finalul lunii octombrie, cu repertoriu modern - Xenakis, alături de dirijorul Gheorghe Costin, unde vom interpreta și Rapsodia Română de George Enescu, dar și Pithoprakta, o lucrare care, din câte știm, nu s-a mai interpretat la Brașov.

Sunt foarte multe surprize pe care le pregătim, inclusiv alături de Corul Regal, pe care l-am invitat în data de 3 noiembrie să se alăture Orchestrei Filarmonicii din Brașov. Ne bucurăm de o activitate intensă.

De altfel, și vara aceasta am ieșit cu 25 de concerte în afara sălii; am avut proiecte alături de WWF, prin care am scos în evidență importanța muzicii în legătură cu natura. Am realizat seria de concerte „Tuesday's Jazz” și, bineînțeles, vom continua concertele educative pentru că a început noul an școlar, iar pentru noi, relația cu tinerii și copiii este foarte importantă.

Aș aduce cu drag aminte de concertele care vor avea loc începând cu luna ianuarie, unde îl avem invitat din nou pe Valentin Șerban, brașoveanul nostru cu care ne mândrim foarte mult, el fiind câștigătorul Premiului I la Concursul Internațional „George Enescu". El va interpreta pentru prima oară la Brașov, Concertul op.35 pentru vioară și orchestră de Erich Wolfgang Korngold. Și, în urma concursului de dirijat pe care l-am organizat, „Orchestra's Conductor”, în care orchestra a selectat câștigătorii - în cadrul stagiunii următoare vor veni cei trei câștigători și vor dirija Filarmonica din Brașov; mă refer aici la Simon Chalk, Andreja Solar și la Kim Szeto.

Un alt concert foarte frumos al următoarei stagiuni va avea loc în 16 martie 2023, când Christoph Wyneken va urca la pupitrul dirijoral, iar Răzvan Popovici va interpreta Concertul pentru violă și orchestră de William Walton.

După cum ziceam, o activitate bogată la noi, la Brașov!

Vă așteptăm cu drag să ne urmăriți și pe facebook, instagram sau pe pagina noastră web, pentru că acolo vom posta întotdeauna noutăți despre activitatea noastră artistică!

Interviu realizat de Ana Sireteanu