Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Guy Mintus

Publicat: marți, 27 Septembrie 2022 , ora 10.29

Vineri, 30 septembrie, în cadrul "S#rp Festival" pianistul Guy Mintus din Israel va susține un recital pe scena Ateneului Român, începând cu ora 20.00. Despre acest eveniment ne oferă mai multe informații interpretul, într-un interviu acordat colegei noastre, Ioana Țintea:


Guy Mintus, ați mai avut ocazia să cântați pe scene din România?

Nu. Aceasta va fi debutul meu pe scena românească, de altfel va fi și prima mea vizită în România.


Sunteți interpret de muzică clasică, de jazz, compuneți, sunteți profesor... Cum ați caracteriza genul d-voastră de muzică?

Este o intrebare foarte bună. Nu am un singur răspuns pentru această intrebare. N-aș putea să zic că mă pot încadra într-un stil anume sau într-un tipar. Muzica pe care o interpretez are multe substraturi, de la cea clasică la cea tradițională...este o expresie a propriilor experiențelor, trăiesc prin note muzicale.


Care sunt principalele surse de inspirație în compozițiile d-voastră?

Fiecare compoziție este diferită. Câteodată mă inspiră o anumită muzică pe care o ascult, alteori chiar viața în sine este o sursă de inspirație, natura, ceva ce am văzut, ce am auzit...este diferit de la o compoziție la alta.


Considerați că fuziunea dintre clasic și jazz poate fi o modalitate de a aduce public tânăr în sălile de concert?

Da, așa sper. Lumea în care trăim astăzi este plină de conexiuni, în muzică, în cultură,  în lumea internetului, așa că tânăra generație urmărește asta, având acces la diferite lucruri. Este normal când te adresezi unui public tânăr să ții cont de realitatea pe care o știe și cu care a crescut.


Revenind la concertul din data de 30 septembrie de la Ateneul Român, cum ați conceput programul muzical?

Ideea care a stat la baza acestui cuncert a fost de a-mi prezenta muzica pentru prima dată publicului din România, iar pe de altă parte, mi-am dorit să creez un loc de întâlnire între culturi, deoarece eu sunt pasionat și interesat să cunosc specificul cultural al altor țări. Așa că, împreună cu Daniel Ciobanu, directorul artistic al Festivalului, am gândit un program minunat, alături de interpreți fantastici alături de care am să cânt, am sa improvizez pe diverse teme muzicale românești. Întreg programul muzical va fi construit pe muzica tradițională românească, pe care o consider extrem de variată și de aceea evenimentul poată numele de "CON(cert)FUSION.