Arhivă : Interviuri Înapoi

La serva padrona la Sala Dalles din București - proiect independent

Publicat: marți, 27 Septembrie 2022 , ora 11.08

În 29 septembrie, are loc la Sala Dalles din București, un spectacol cu opera "La serva padrona" de Pergolesi. Amănunte de la organizatori.

Alexandru Pătrașcu: La serva padrona este un spectacol important. Odată pentru că este certificatul de naștere al operei comice care a produs mai târziu capodopere precum Le nozze di Figaro sau Il barbiere di Siviglia. Dar spectacolul de la Sala Dalles este important pentru că e un proiect independent, în care debutează cam toată lumea implicată: și Cleopatra (David) și Uberto și eu.

Proiectul inițial era ceva mai amplu și nu pot decât să deplâng faptul că nu a obținut nici o subvenție prin mecanismele de finanțare de la stat, deși vorbim despre un proiect foarte serios de operă.

Deși Serva padrona împlinește 290 de ani la anul, în 2023, opera lui Pergolesi rămâne actuală și vom demonstra asta în spectacolul de la Sala Dalles din 29 septembrie.

Aș adăuga că tot la Sala Dalles a debutat, acum 75 de ani, și marea soprană Virginia Zeani, înainte de a părăsi România și de a deveni una dintre cele mai importante soprane din toate timpurile și sper ca această coincidență să fie de bun augur și pentru spectacolul nostru.

Mai e o săptămână!

Cleopatra David: Este, cu siguranță, un proiect ambițios, dacă ne gândim la cât de reduse sunt mijloacele de care dispunem și cât de mică este echipa, însă dedicarea fiecăruia dintre noi, precum și experiența pe care o unii o avem în mai multe domenii, de la tehnică vocală la management, de la muzicologie la marketing, de la pian la dirijat, sunt atuuri pe care multe instituții importante ar dori să le aibă.

Despre regie voi divulga doar câteva lucruri: Serpina a fost prezentată de-a lungul timpului ori ca o micuță manipulatoare (și numele face trimitere la viclenie), ori ca o ciocănitoare imposibilă. Pe 29 septembrie, la Sala Dalles, veți vedea o cu totul altă versiune, una pe care am descoperit-o în retorica muzicii lui Pergolesi mai degrabă decât în libret. Spectacolul lui Alexandru Pătrașcu este total lipsit de vulgaritate și de cabotinism și îl recomandăm spectatorilor de orice vârstă, inclusiv copiilor.