Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Mara Dobrescu, directorul artistic al Festivalului „Classic for Teens"

Publicat: miercuri, 21 Septembrie 2022 , ora 9.05

Proiectul „Classic for Teens" se desfășoară la Focșani, în perioada 22 septembrie-2 octombrie 2022.

Doamnă Mara Dobrescu, ce își propune proiectul „Classic for Teens"?

Acest proiect își propune să aducă muzica clasică cât mai aproape de publicul tânăr și, desigur, chiar și de cei mici. Peste tot în lume, această educație cu cât începe mai devreme, cu atât aduce publicul tânăr în sala de concert. Este esențial să avem acest festival și, iată, la Focșani - ceea ce este foarte bine, pentru că sunt multe evenimente propuse în București, dar mai puține în alte zone ale țării.

Vom avea foarte multe evenimente - concerte și masterclass-uri. Vor fi foarte mulți artiști români din diaspora, cum este soprana Rodica Vică, violonista Clara Cernat și pianistul Thierry Huillet. Pentru mine este o bucurie să-i revăd cu această ocazie, pentru că pe foarte mulți dintre ei îi cunosc... spre exemplu pe Andreea Butnaru sau Florian Mitrea, cu care am fot colegă în școală; și mă bucur să pot da și eu un concert împreună cu tânărul flautist Matei Ioachimescu. Desigur știți, în artă vârsta nu contează și tocmai acesta este mesajul pe care vrem să-l transmitem - că suntem toți, cumva, colegi și că nu suntem acolo ca profesori, ci ca artiști, toți împreună pentru a încerca să găsim acest ,,miez de adevăr", cum spunea Lipatti, în lucrările muzicale și să reușim să-l dăm mai departe. Și, de aceea, mai tineri, mai puțin tineri... de fapt, în artă nu există vârstă și de-abia aștept să îi întâlnesc la Focșani pe acești viitori fantastici muzicieni.

Vor fi chiar și vernisaje, expoziții ale artiștilor Igor Sava, George Cristea și chiar ale elevilor liceului de artă - expoziție dedicată marelui muzician George Enescu. Va fi un vernisaj intitulat chiar „George Enescu și Casa Regală a României", în parteneriat cu Muzeul Național „George Enescu" din București.

Deci, vedeți, se îmbină chiar... muzica și pictura. Va fi un spectacol foarte frumos pe 27 septembrie - „Memorii sonore", care va prezenta muzica românească în trecut și prezent: și acesta va fi un spectacol de sunet și imagine.

Sperăm să avem mult public și să reușim să aducem aceste evenimente cât mai des în țară pentru a încuraja tinerii muzicieni de a lua acest drum al carierei solistice sau, iată, pe cel al artei plastice. Știm că este un drum lung, nu întotdeauna ușor, dar, poate, văzându-ne pe noi așa - încă foarte fericiți și plini de voioșie - să își spună că merită poate, cumva. Încercăm să le dăm curaj pentru că este un drum absolut fantastic și, dacă ar fi să o iau de la început, aș face-o din nou cu plăcere.


Cum se desfășoară masterclass-urile de muzică, video-jurnalism și pictură?

Vom avea masterclass-uri în fiecare zi și vom lucra cu studenții în funcție de programul pe care-și doresc să-l prezinte. Eu, personal, mi-aș dori să pot să merg și să văd și alte masterclass-uri. Deci, am păstrat anumite dimineți pentru repetiții, tocmai pentru a putea vedea ce se întâmplă și la celelalte masterclass-uri, și după-amiaza, eu și Matei Ioachimescu vom oferi cursuri de muzică pentru acești tineri. Înscrierile sunt încă deschise pentru doritori. Acestea se pot face pe site-ul https://forms.gle/rCaFcgjUbCgu5GEZ8.

Vor fi foarte multe evenimente, sigur, în locuri importante, emblematice din orașul Focșani. Acest eveniment, sigur, nu s-ar fi putut face fără ajutorul AFCN-ului, al Asociației Pro Patria Vox Focșani și cu susținerea Consiliului Județean Vrancea. Aș vrea să-i mulțumesc absolut doamnei Mioara Moraru și întregii echipe care este în spatele acestui festival, fără de care nu am fi putut reuni toți acești muzicieni extraordinari și artiști.

În final, aș vrea... desigur, nu este legat de festival, dar având ocazia să mă exprim pe undele Radio România Muzical, aș vrea să aduc un omagiu personal doamnei Mioara Bâscă, care ne-a părăsit de foarte puțin timp și cu care am avut ocazia să colaborez de foarte multe ori. Aș vrea să prezint condoleanțe familiei și să-i aduc acest omagiu!

Credit foto: Patrick Kedzia

Interviu realizat de Ana Sireteanu