Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Maria Marica, câștigătoare a Concursului Internațional „George Enescu”

Publicat: miercuri, 14 Septembrie 2022 , ora 13.41

Câștigătoarea Premiului I al secțiunii „Vioară” a Concursului Internațional „George Enescu”, Maria Marica, a vorbit despre participarea la concurs, despre emoția de a cânta pe scena Ateneului Român, dar și despre un premiu special din partea Asociației IMK Vienna, reprezentată de Igor Petrushevski, membru al juriului: un concert în calitate de solistă în 2023, la Praga, unde va interpreta, alături de violoncelistul Benjamin Kruithof (câștigătorul secțiunii „violoncel” a Concursului „Enescu” din acest an) Concertul op. 102 pentru vioară și violoncel în la minor de Johannes Brahms.

A fost un sentiment de bucurie pentru mine când am văzut că prima etapă e online pentru că prima etapă e, în general, cu destul de mari emoții pentru noi toți... Așa e repertoriul, așa merge treaba... Dar a fost o muncă foarte intensă, poate chiar mai intensă fiind vorba despre imprimări, pentru că nivelul de exigență deja parcă e altul. În schimb, a fost o enormă bucurie să aterizez direct în sala Ateneului Român pentru semifinală, unde am și putut să cânt un repertoriu absolut incredibil. Să cânt Sonata a III-a de Enescu în sala Ateneului Român a fost o experiență... nu, nu se poate descrie în cuvinte! Iar finala a fost, pur și simplu, o seară de bucurie.

De ce ai ales Sonata a III-a de George Enescu?

Pentru că n-am putut-o refuza. Dacă e să spun tot adevărul, mă înscrisesem cu Sonata a II-a, pentru că eram mai sigură de ea, o știam, o mai cântasem. Și, totuși, am zis că nu se poate să ajungi la Ateneul Român și să nu cânți Sonata a III-a de Enescu. Și efortul mi-a fost răsplătit!

Eu n-am avut absolut nici o clipă senzația că aș cânta într-un concurs. E fost ceva extraordinar. Publicul a fost cu mine în fiecare clipă și asta a fost o senzație extraordinară... și orchestra a fost de o deschidere, de o bunăvoință și de o căldură absolut extraordinare. Așa că a fost un sentiment extraordinar să fiu pe scenă.

Înțeleg că următorul concert programat în agenda ta are loc pe 7 octombrie, la Cluj Napoca.

Pe 7 octombrie, cânt Concertul nr.1 de Șostakovici, la Cluj Napoca - concert câștigat prin Bursa „Moștenitorii României muzicale”, prin Radio România Muzical, concert pe care-l aștept cu foarte mare drag.

A fost anunțat și un alt concert, în 2023, ca parte a premiului câștigat la Concursul „Enescu”.

Da, am primit și eu pe scenă vestea că pe 10 iunie am concert. Sper că sunt liberă pe 10 iunie. Spre bucuria mea, mai am niște dubluri de Brahms programate în aceeași perioadă, așa că pică numai bine pentru mine.

Recomand oricui să treacă prin experiența unui concurs. Desigur că noi toți suntem conștienți că e dificil să participi la un concurs mai ales din punct de vedere psihologic, însă munca pe care o depui pregătindu-te pentru un concurs este enormă, este foarte dură, dar rămâne. Indiferent de rezultatele concursului, munca rămâne acolo. Bineînțeles că mi-e ușor să vorbesc... dacă munca e și răsplătită, sentimentul e altul, într-adevăr, dar am făcut concursuri pe care nu le-am câștigat și, totuși, m-am bucurat că am trecut prin experiența asta.

Interviu realizat de Petre Fugaciu