Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu tenorul Teodor Ilincăi

Publicat: joi, 25 August 2022 , ora 13.52

Ați interpretat rolul lui Calaf în Opera Turandot. Care au fost cele mai mari provocări ale unei asemenea producții în aer liber?

În primul rând, locul nu este foarte adecvat pentru a găzdui o operă de asemenea anvergură și practic, toate operele scrise de Puccini sunt de anvergură, cu ochestră foarte mare, cu cor numeros. Scena nu este construită în așa fel încât noi să avem control asupra vocii noastre și bineînțeles că nu se știe niciodată cum e vremea, astfel că am luptat cu umiditate foarte mare, cu căldură foarte mare, cu vânt, la unul dintre spectacole. Dar noi, artiștii, ne străduim întotdeauna să oferim publicului un spectacol de calitate.


Distribuția a fost una foarte diversă din punctul de vedere al naționalităților. Ce aspect devine cel mai important pentru succesul colaborării în astfel de situații?

Muzica este un limbaj universal și practic, indiferent de unde vii, cânți în aceeași limbă, astfel că nu există bariere muzicale, culturale. Așa cum am spus, este un limbaj universal și cred că un aspect foarte important este dăruirea artistului și implicarea lui.


Ce se schimbă în modalitatea de abordare a unui rol cum este Principele necunoscut, de-a lungul anilor?

Vocea se modifică și atunci trebuie să o asculți foarte atent și să te mulezi pe noile cerințe, să spun așa. Bineînțeles că odată cu înaintarea în vârstă, nu mai există lejeritatea cu care abordai un rol mai la tinerețe, astfel că intervine tehnica. Dacă ai o tehnică solidă, atunci pot să reziști foarte mult în timp.


Interviu realizat de Norela Liviana Costea