Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Măcelaru

Publicat: miercuri, 24 August 2022 , ora 10.04

Luni, 22 august, a avut loc la Ambasada României de la Berlin un eveniment care a marcat lansarea în Germania a actualei ediții a Concursului Internațional „George Enescu” ediția din 2022, - a 18-a, care va începe la București pe 4 septembrie și va dura până pe 18 septembrie, desfășurându-se anul acesta la secțiunile vioară, violoncel, pian si compoziție, sub genericul Music of Hope - Muzica speranței.

La eveniment au fost prezenți actualul director artistic al Concursului și Festivalului George Enescu, dirijorul Cristian Măcelaru, predecesorul său timp de 3 ediții în această poziție, dirijorul Vladimir Jurowski, dar și managerul Artexim, Cristina Uruc și directorul ICR Berlin, Cristian Niculescu.

Oltea Șerban Părâu a stat de vorbă pe această temă cu dirijorul Cristian Măcelaru.


Mă aflu alături de Cristian Măcelaru la finalul conferinței de presă de la Ambasada României din Berlin, de lansarea Concursului Internațional „George Enescu” 2022 și Festivalului „George Enescu” 2023.

Mă bucur tare mult. Așa cum am și anunțat, concursul va avea loc între 4 și 18 septembrie la București, la Ateneu. Sunt foarte multe etape ale concursului care pot fi vizionate și live, și online, iar acești tineri muzicieni care vin să prezinte talentul și munca lor sunt reprezentanți de peste tot de pe glob care au fost aleși să vină la această etapă semifinală, iar apoi la finală și sper cu toții să reușim să ne mândrim de efortul lor, pentru că este un lucru extraordinar pentru acești tineri să muncească și să își folosească talentul pe care l-au primit. Cum spunea și Enescu, talentul este un procentaj foarte mic, iar munca este procentajul enorm în viața unui artist și de aceea să îi sprijinim cu toții împreună, să venim și să îi ascultăm și să le apreciem efortul. Iar pentru Festivalul Internațional „George Enescu”, din 2023, în următoarele două luni vom anunța oficial programul fiecărui concert, artiștii care vor veni. Dar pentru că sunt mulți care mă întreabă acest lucru, sigur, concertele cu orchestrele mari ale lumii, cu dirijorii mari ai lumii, cu soliștii extraordinari, cu muzică interesantă, muzică veche, muzică nouă, muzică romantică, toate aceste lucruri vor continua în festival. Pentru mine, deoarece am un focus foarte important pe educație, pentru copii, vreau să introduc muzica pentru familii, pentru copii, o serie de concerte mai aparte, în care fiecare copil să descopere ceva ce iubește din muzica pe care noi o îndrăgim atât de mult. De aceea, pentru cei care de-abia așteaptă aceste concerte, vor fi în fiecare săptămână, vor fi orchestre diferite, vor fi programe interesante și acest lucru vreau să deschidă ușa unui public care, în viitor, să își aducă aminte de frumusețea acestei muzici pe care au experimentat-o împreună cu părinții lor, cu frații, prietenii de joacă. Mă bucur foarte mult și că maestrul Vladimir Jurowski a fost împreună cu noi. El și-a dedicat șase ani la conducerea festivalului, un festival care pentru noi, românii, a devenit un punct culminant cultural. De fapt, pentru tot globul este un punct culminant cultural, iar el și-a dedicat atât de mult din energie, din efort, nu numai pentru a crea un festival,dar pentru promovarea muzicii lui Enescu, pentru promovarea muzicii lui Anatol Vieru și îi mulțumesc din inimă pentru efortul pe care l-a depus și care arată faptul că el întotdeauna a rămas un artist dedicat și deschis ideilor noi și ideilor importante care promovează cultura și arta și în România și global.

Oltea Șerban Pârâu