Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Cristian Sandu, inițiatorul proiectului Emerit

Publicat: miercuri, 17 August 2022 , ora 10.18

În această vară publicul transilvan este invitat într-o călătorie muzicală tradițională și de inspirație folclorică, în care diversitatea este creionată în pagini muzicale bine conservate, individualizate și reprezentate. Aflăm detalii despre proiectul EMERIT din interviul acordat colegei noastre, Norela Costea, de Cristian Sandu, inițiatorul proiectului.

Domnule Cristian Sandu, unde va avea loc următorul concert EMERIT?

Următorul concert va avea loc la Reghin în 19 august.


Ce ne puteți spune despre conceptul care stă în spatele acestui proiect?

Însuși titlul proiectului EMERIT este un acronim pornit de la etnie, muzică, exprimare, regional, incluziune și Transilvania și pornește de la conștientizarea nevoii de asumare a propriei noastre identități la nivel cultural, istoric, lingvistic sau social. Pentru că în Transilvania și în România, dar mai cu seamă în Transilvania, diversitatea, multiculturalitatea și complementaritatea noastră ca indivizi, grup etnic sau comunitate este cea care poate menține coeziunea societății, unitatea și până la urmă evoluția noastră ca specie și ca civilizație.


Cine sunt interpreții cooptați pentru această serie de concerte?

Interpreții sunt studenți și absolvenți ai Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima”, Cornel Bucșa și Cristina-Ioana Cosma la vioară, Filip Forna la violă, Iancu Pop la contrabas, Albert Gábor Balázs la acordeon, Péter Kolcsár la pian, Ștefan Székely la flaut și Marin Moisei la clarinet.


În ce alte localități a călătorit Emerit?

Emerit a fost până acum la Blaj, a fost la Beiuș și a fost la Zălău, a fost la Bistrița și la Turda.

Interviu realizat de Norela Liviana Costea