Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviuri cu Irina Iacob, coordonatoarea programului #ADMUSICAM și cu Nicolae Pungă, directorul Palatelor Brâncovenești

Publicat: marți, 5 Iulie 2022 , ora 10.22

Institutul Cultural Român lansează a V-a ediție a programului pentru tineri muzicieni ADMUSICAM. Cum se vor desfășura cursurile în acest an, Irina Iacob?

A cincea ediție va fi într-o oarecare măsură asemănătoare celor dinainte, cu o mulțime de cursuri variate, de la psihologie, la prezență scenică, pregătirea pentru muzică de cameră și tehnici orchestrale, dar și surprize, ca de obicei. Tinerii muzicieni participanți anul acesta vin din mai multe universități și licee de muzică din țară și asta ne bucură foarte mult. Am sperat să avem participanți din toate universitățile și instituțiile de profil. Sunt studenți merituoși, plecați cu burse în străinătate și care se întorc și participă la acest program.  Lucrul acesta, de asemnea, nu poate decât să ne bucure.


Va exista și anul acesta un concert susținut de participanți la finalul cursurilor?

Cu siguranță vom avea un concert final, în care să arătăm ce am lucrat timp de două săptămâni. Atunci se vor vedea cum se aplică tehnicile și ideile învățate în cadrul workshop-urilor. Concertul final va avea loc sâmbătă, pe 16 iulie. Pentru detalii privind ora și locul vă invităm să urmăriți site-ul Institutului Cultural Român dar și pagina de Facebook unde vom anunța din timp.

Ne bucurăm să revenim cu această ediție după o pauză de doi ani de zile din cauza pandemiei. Cred că din această izolare în care am stat cu toții o lungă perioadă putem ieși împreună, nu tot prin izolare. Cred că acest program, pe lângă beneficiile profesionale pentru tinerii muzicieni, poate avea și beneficii personale, de a fi împreună și de a încerca să revenim la o situație nouă, dar normală.

*
Domnule Director Nicolae Pung
ă, Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia sunt unul dintre partenerii tradiționali ai Institutului Cultural Român, în desfășurarea seriei de evenimente #ADMUSICAM. Care este atmosfera la Mogoșoaia în această perioadă?

Proiectul #ADMUSICAM propus de Institutul Cultural Român se subscrie misiunii noastre de formare și promovare a tinerilor muzicieni. Este un demers important și onorabil pentru viitorul generației prezente, dar și al celor ce vor veni după noi. Proiectul este unul complex și vine cu o abordare modernă și interdisciplinară asupra formării tinerilor, în cazul de față muzicieni. Dar el poate fi extrapolat și pe alte categorii de artiști care interacționează direct cu publicul. Avem și un corp de antrenori, reuniți sub umbrela acestui proiect, care sunt atent selecționați: de la practicieni de renume în domeniul muzical și conducători de orchestre la experți în social media, personal branding și psihologie. Sprijinim acest proiect în primul rând pentru că ni-l asumăm în programul nostru cultural în acest an. Este un proiect care are tradiție la Mogoșoaia și care dorește să marcheze ziua europeană a muzicii, care se sărbătorește pe 21 iunie. Noi asigurăm o bună parte a logisticii necesare desfășurării evenimentului, asigurăm în mod gratuit spații dotate cu aparatura necesară pentru repetiții și concerte, conferințe și dezbateri, spații de cazare pentru toți cursanții pentru perioada de desfășurare a evenimentelor. Personalul instituției asistă în mod profesionist echipa proiectului, astfel încât să nu existe sincope în derularea lui și nu în ultimul rând, punem la dispoziție ceea ce ni se pare cel mai important factor și anume atmosfera de la Palatul Mogoșoaia, caldă, prietenoasă, inspirațională chiar aș putea să spun.

Interviuri realizate de Ana Sireteanu și Monica Isăcescu