Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Florin Estefan, directorul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Publicat: luni, 27 Iunie 2022 , ora 9.38

Opera Națională Română din Cluj-Napoca este reprezentată în Bucharest Opera Festival luni, 27 iunie 2022. Începând cu ora 19.00, publicul bucureștean va putea asista la spectacolul de balet Zorba, pe muzica de Mikis Theodorakis, conceptul scenografic aparținându-i lui Lorca Massine. Aflăm mai multe informații despre acest eveniment de la Florin Estefan, directorul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca:


Domnule Florin Estefan, cum vedeți inițiativa Operei Naționale din București de a aduce toate cele nouă teatre lirice din țară la primul Festival Național de Operă?

Este de bun augur și mă bucur foarte mult de această capacitate a Operei Naționale București; în primul rând, capacitate financiară de a putea să susțină o astfel de inițiativă. Cred că este de bun augur și faptul că ne întâlnim toate instituțiile pe scena bucureșteană și putem să avem această părtășie. Este extraordinar!

Trebuie să menționez și faptul că o primă inițiativă de acest gen a fost în 2012, în Festivalul Operelor Naționale care a fost inițiat în cadrul Operei Naționale din Cluj. Atunci a fost primul festival de acest gen din România, un festival care nu a mai continuat din motive financiare, pentru că a aduna atât de multe colective și atât de multe producții într-o săptămână, într-un festival, este un efort considerabil.

Mă bucur foarte mult că la București s-a putut face acest demers și că se reiterează o idee de acest gen, ne face mare bucurie și plăcere să participăm!


Luni, 27 iunie, publicul bucureștean va putea asista la montarea baletului Zorba, pe muzică de Mikis Theodorakis. Cine semnează această producție și cum ați descrie reprezentația?

Zorba este un spectacol extraordinar, care te face să te bucuri de viață și să plângi în același timp urmărind balet. Coregrafia îi aparține lui Lorca Massine, care a făcut echipă cu Mikis Theodorakis; ei împreună au și aveau drepturile exclusive pe acest titlu. Distribuția o are ca solistă pe Iulia Merca, de asemenea, Corul Operei din Cluj și tot ansamblul de balet, dar și soliștii care vor face rolurile principale - Mircea Munteanu, Dan Haja, Andreea Jura ș.a.m.d.

Este un spectacol efervescent care cred că va avea succesul asigurat la București și care are un succes incredibil de fiecare dată când îl reprezentăm pe scena clujeană, și în Festivalul de Operă Aperta, când s-a jucat de două ori în aer liber. Este un spectacol pe care publicul îl iubește și pe care dorește să fie programat cât mai des cu putință.


Cum a decurs colaborarea dintre dirijorul Vladimir Lungu, Corpul de Balet și Corul Operei?

Vladimir Lungu este un dirijor foarte exact. El este angajat în cadrul instituției noastre, cunoaște bine baletul și a colaborat foarte mult cu ansamblul de balet. Vreau să vă spun că Vladimir Lungu a fost cel care mi-a spus despre Zorbaîn urmă cu 5-6 ani; el a fost persoana care mi-a atras atenția asupra acestui titlu și tot lui i se datorează această producție în cadrul Operei din Cluj. Vladimir Lungu dirijase acest titlu undeva în Turcia. Și, iată că, acum avem pentru prima dată ocazia să și colaborăm cu el, ca dirijor în această producție pe care el cu siguranță o va conduce și în următoarele reprezentații din cadrul Operei din Cluj. Colaborarea cu el este foarte bună; lucrează foarte bine cu baletul și, fiind foarte exact, balerinii îl adoră din acest punct de vedere.

Interviu realizat de Ana Sireteanu