Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Daniel Petrică Ciobanu

Publicat: joi, 16 Iunie 2022 , ora 15.42


Daniel Ciobanu, sunteți solist în concertul final al stagiunii 2021-2022 al Orchestrei Naționale Radio, în care veți interpreta Concertul în Sol major pentru pian și orchestră de Maurice Ravel. Sunteți la prima interpretare a acestui concert pe scena din România?

Pe scena din România, da. Sunt, de fapt, la a doua interpretare a concertului, la nivel mondial. Am avut chiar săptămâna trecută premiera interpretativă în Parma, cu Orchestra "Arturo Toscanini". A fost o dragoste la prima vedere.


Cum ați descrie dialogul solist-orchestră în această partitură?

Concertul în sine a fost conceput ca un divertisment, după cum ne spune chiar Ravel însuși. Asta, de fapt, ne dă din start atmosfera pe care trebuie să încercăm s-o creăm împreună, solist și orchestră. Și, da, sunt tot felul de jonglerii artistice și jonglerii muzicale în care trebuie să ne sincronizăm cumva. Mă simt ca și cum aș merge pe o frânghie împreună cu orchestra și trebuie în permanență să ne găsim reciproc echilibrul și să ni-l oferim.


Cum a fost prima întâlnire cu dirijorul Antonio Mendez?

A fost o întâlnire destul de blitz, dimineață, înainte de repetiție. Concertul, de fapt, nu e atât de complicat de pus împreună. Trebuie, efectiv, să ne ascultăm. Sunt doar câteva salturi mortale în care chiar avem nevoie de un dirijor și asta cumva l-a liniștit și pe el și pe mine. Dar, în principiu, am avut o primă coliziune fără daune colaterale și am fost de acord cu ideile - și ale mele și ale lui.


Săptămâna viitoare, marți, 21 iunie 2022, veți susține un recital In memoriam Radu Lupu pe scena mare a Ateneului Român, împreună cu alți interpreți români importanți. Ce amintiri vă leagă de regretatul pianist român și ce veți interpreta în cadrul recitalului?

Săptămâna viitoare vom avea acest concert-omagiu marelui maestru pe care l-am întâlnit doar o singură dată, la Berlin, după ce a interpretat împreună cu Daniel Barenboim Imperialul de Beethoven. Toată copilăria mea, a fost unul dintre puținii coloși pe care-i urmăream în permanență și ascultam, și mă inspirau, aveau o anumită aură în jurul interpretării lor. Sunt destul de emoțional că am ajuns în punctul să facem un concert-omagiu și nu să i-l dedicăm și să fie în sală. Voi interpreta Kreisleriana de Schumann, o piesă din repertoriul lui standard, care implică în permanență lupta dintre viață și moarte.


Stagiunile se închid, însă încept festivalurile de vară. Care este agenda dumneavoastră pentru perioada următoare?

În viitorul apropiat, agenda va fi ocupată de vacanță, un lucru destul de rar întâlnit, și urmează apoi de la mijlocul lunii iulie să dau două concerte în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein din Germania - cred că cel mai mare festival din Europa, cu aproape 400 de concerte - urmat, mai apoi, de un alt festival în Italia, în Morelino, Toscana. Acolo, cumva, mă păcălesc că merg să muncesc. Cu siguranță, voi fi vrăjit și asfixiat de tot felul de extaze bucolice și culinare. Și, mici recitaluri private în Elveția. Din septembrie încep din nou stagiunile și concertele serioase.

Interviu realizat de Ioana Țintea