Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Kira Frolu, câștigătoarea bursei „Moștenitorii României Muzicale” din acest an

Publicat: vineri, 17 Iunie 2022 , ora 9.38

Tânăra pianistă Kira Frolu este câștigătoarea competiției din acest an pentru bursa „Moștenitorii României Muzicale”, organizată de postul nostru în colaborare cu Rotary Club Pipera.

În primul rând, cum ai descrie experiența ediției din acest an a competiției pentru Bursa „Moștenitorii României muzicale”?

Obținerea premiului și a titlului de la Bursa „Moștenitorii României muzicale” a fost o mare bucurie pentru mine și vine într-un moment foarte important din cariera mea, pentru că urmează să încep studiile de master din septembrie și toate aceste concerte și susținerea financiară vin la un moment foarte bun. Aplicația, mi-a luat ceva să mă pregătesc pentru ea, am trimis destul de multe înregistrări și am avut o propunere concretă de proiect. Mă bucur că au fost acceptate și că a ieșit rezultatul care a ieșit.

Ce ai cântat?

Am cântat câteva Mazurci de Chopin, Nocturna op. 48 nr. 1 tot de Chopin, câteva Studii op. 10... „Petrușka” de Stravinski, Sonata „Waldstein” de Beethoven și „Estampes” de Debussy.

Cum ai aflat vestea?

Am primit un mesaj de la doamna Comandașu, într-o dimineață, când tocmai mă așezasem la pian și mă pregăteam să mă apuc de studiu, într-o sală din academie. Era cam urât afară, era înnorat, chiar mă gândeam... „încă o zi în care trebuie să lucrez, trebuie să fac cât de multe pot”. Veștile astea, pur și simplu, mi-au îmbunătățit ziua și am rămas cu o stare foarte bună pentru mjulte zile după aceea.

Care este ideea pe care o vei concretiza cu ajutorul bursei de 4.000 de euro?

Această bursă o voi folosi pentru diferite cursuri, masterclass-uri, pentru crearea unui website, pentru deplasarea pentru anumite concerte sau aplicații la concursuri, lucruri care să îmi aducă un pic de expunere și să mă împingă să studiez și să concertez la un nivel foarte înalt și să mă ajute să capăt experiența necesară unei cariere artistice.

Vei concerta pe scena Sălii Radio și la Filarmonicile din Timișoara și Brașov în 2022. Te-ai apucat să pregătești aceste evenimente? Dacă da, ne poți spune ce vei cânta?

Chiar zilele trecute mă tot gândeam la program și, în sfârșit, am venit cu câteva idei. Pe data de 12 ianuarie va avea loc un recital la București - Fantezia de Mozart K 475 în do minor, Studiile nr. 11 și 4 op. 10 de Chopin, Suita franceză nr.1 de Bach, Liszt - „Isoldes Liebestod” și 7 Preludii de Tudor Dumitrescu. După care, în data de 15 ianuarie, cam același program solo va avea loc la Brașov. Dar, în plus, voi concerta la două piane câteva piese românești de Ziua Culturii Naționale. În data de 20 ianuarie, voi cânta Concertul nr. 2 de Beethoven la Cluj.

Credit foto: Cristian Vasile

Interviu realizat de Petre Fugaciu