Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Jonathan Bloxham

Publicat: marți, 14 Iunie 2022 , ora 10.00


Miercuri, 15 iunie 2022, de la ora 19.00, dirijorul britanic Jonathan Bloxham va conduce ultimul concert din stagiunea Orchestrei de Cameră Radio cu un program ce îl va avea ca solist pe violonistul Alexandru Tomescu.


Domnule Jonathan Bloxham, dirijați Orchestra de Cameră Radio, în concertul ce încheie stagiunea 2021-2022. În prima parte a serii publicul va avea plăcerea să asculte celebrele
"Anotimpuri" pentru vioară și orchestră de Antonio Vivaldi, cu participarea violonistului Alexandru Tomescu. Este prima dumneavoastră colaborare cu solistul român?

Da, este prima mea colaborare cu Alexandru Tomescu și aud lucruri minunate despre el.


A doua lucrare din programul serii de miercuri va fi Serenada nr.8 în Do major de Wolfgang Amadeus Mozart în care orchestra este divizată în 4 ansambluri ce se reunesc în ultima parte a lucrării. Care este conceptul din spatele acestui amplasament inedit?

Cred că acesta piesă a lui Mozart este remarcabilă. Nu știm cu ce ocazie a fost compusă, dar trebuie să fi fost una specială, poate o petrecere importantă, așa că dacă programul concertului se va încheia cu Simfonia "Despărțirii" de Haydn, în care membrii orchestrei părăsesc scena pe rând, m-am gândit că trebuie să avem și anterior puțin amuzament teatral. În această lucrare, se aude adesea efectul de ecou și m-am gândit să împart orchestra în 4 ansambluri, astfel încât primului ansamblu să-i răspundă, ca un ecou, celelalte. Astfel vom avea și puțin teatru în concert.


Cu ce gânduri întâmpinați colaborarea cu Orchestra de Cameră Radio și întâlnirea cu publicul din România?

Sunt încântat să fiu pentru prima oară la București și pentru a doua oară în Romania. Am fost acum mulți ani în Sibiu pentru un masterclass de dirijat, dar sunt încântat să lucrez cu Orchestra de Cameră Radio și sunt nerăbdător să văd care este părerea publicului despre acest sfârșit de stagiune, cu elemente de teatru muzical și care sper să fie unul amuzant.


Aveți în plan și alte colaborări cu orchestre și artiști din România?

Nu încă, dar mi-aș dori foarte mult să revin. Câteva zile nu sunt niciodată suficiente pentru a explora un oraș sau pentru a cunoaște oamenii de aici. Dar ce am văzut până acum îmi place. Atmosfera și energia orașului sunt grozave și sper să pot reveni.

Interviu realizat de Iona Țintea