Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Anda Louise Bogza

Publicat: vineri, 10 Iunie 2022 , ora 14.58

 

Duminică, 12 iunie, la Opera Națională București va avea loc spectacolul "Nabucco" de Giuseppe Verdi. Prilej pentru publicul bucureștean de a o revedea pe soprana Anda Louise Bogza, solistă a Operei din Praga, invitată în rolul Abigaile.

Mai multe informații aflăm din interviul acordat de Anda Louise Bogza:

 

Spectacolul Nabucco de duminică îți prilejuiește revenirea pe scena operei bucureștene. Cu ce gânduri te pregătești pentru acest spectacol și reîntâlnirea cu publicul din Capitală?

Mă bucur foarte mult să reîntâlnesc publicul bucureștean, să reîntâlnesc orchestra și pe toți colegii din ansamblul Operei Naționale Române. Data trecută am fost și am cântat Tosca, prin aprilie 2019 - o premieră destul de interesantă. Iar acum, spectacolul Nabucco, o producție din 1987 în regia cunoscutului regizor Hero Lupescu și scenografia lui George Doroșenco - un spectacol cred că foarte cerut de publicul bucureștean, care a rezistat cu succes patinei timpului. E un spectacol pe care-l apreciez și eu pentru că este plin de logică și de scene foarte interesante.

Dirijorul spectacolului este maestrul Vlad Conta, un dirijor apreciat și renumit, pe care îl știu de mult timp, iar colegii de scenă în spectacolul din 12 iunie sunt Cătălin Țoropoc - o voce minunată, Nabucco, apoi tenorul Liviu Indricău în rolul lui Ismaele, mezzosoprana Sorana Negrea în Fenena și Marius Boloș - Zaccaria. Bineînțeles, Corul și Orchestra Operei Române, care sunt întotdeauna la înălțime.

Este și o atmosferă specială la repetiții pentru că asistentul de regie, domnul Alexandru Nagy, este un tânăr foarte talentat, un regizor, un muzician deosebit și face tot posibilul întotdeauna să fie o atmosferă plăcută și benefică între colegi, să avem o colaborare propice.

Pot să spun că Abigaille este un rol foarte interesant și greu, destul de divers și dificil pentru o soprană dramatică. Scris de Verdi pentru o soprană lirico-spinto - un rol care impune o anvergură și un dramatism, și o țesătura vocală specială și, bineînțeles, o prestanță scenică dinamică și foarte puternică, pentru că Abigaille este fiica lui Nabucco, dar destul de rea și care regretă că a făcut un lucru care poate nu era bine să-l facă.

În orice caz, colaborarea mea cu ansamblul din București și colaborarea muzicală cu maestrul Vlad Conta este benefică și sper ca publicul să revină cu drag.


Cea mai mare parte a vieții te-a purtat pe scenele internaționale. Locuiești la Praga și ești solistă a Operei din Praga. Cu toate acestea, revii în țară, în special la Piatra Neamț, ori de câte ori este posibil. Cât de important este pentru tine să cânți acasă?

Acasă este un cuvânt cu totul magic și, într-adevăr, România a rămas pentru mine casa mea, locul de unde-mi sunt rădăcinile și de unde-mi reîmprospătez mereu energia vitală. Se recomandă chiar câteodată să revină oamenii în locurile natale și uite că eu mereu revin - și la Piatra Neamț, și în București, și la Cluj... și la mare, și la munte, pe unde-mi sunt prietenii.

Sunt și la Praga, dar am călătorit foarte mult și am cântat pe scene importante. Mi-aduc aminte că am cântat o producție de Nabucco foarte interesantă cu domnul Agache la Acropolis, la Atena... și-n alte locuri. Și chiar în București am mai cântat Nabucco de două ori.

Iar la Piatra Neamț cred că voi cânta acum, în vacanța mea din iulie, în locurile natale; voi avea un mic recital de muzică și poezie și un recital de lieduri și arii din opere la Teatrul Tineretului.

Interviu realizat de Florica Jalbă