Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Dmitry Matvienko

Publicat: vineri, 3 Iunie 2022 , ora 10.04

Dmitry Matvienko este câștigătorul ediției din 2021 a Concursului ,,Malko" pentru Tineri Dirijori. De asemenea, muzicianul a fost laureat cu Premiul Criticilor la Concursul Internațional de Dirijat ,,Guido Cantelli". Matvienko s-a remarcat în ultima perioadă ca dirijor invitat la numeroase concerte din Belarus și Rusia, printre altele.

Artistul va conduce vineri, 3 iunie 2022, Orchestra Națională Radio într-un concert cu muzică rusă. Programul cuprinde Simfonia a V-a de Serghei Prokofiev și Concertul nr 2 pentru pian și orchestră de Serghei Rachmaninov, solist Cadmiel Boțac.


Domnule Matvienko, ce impresie v-au lăsat primele repetiții cu Orchestra Națională Radio?

În primul rând, sunt foarte bucuros că mă aflu aici. Este prima dată când colaborez cu Orchestra Națională Radio din București. Primele repetiții mi-au arătat că împărtășim același entuziasm de a interpreta cele două lucrări din program. Iar acest lucru m-a bucurat foarte mult.

Voi dirija pentru prima dată aceste piese și știu că Simfonia a V-a de Prokofiev nu a mai fost interpretată de Orchestra Națională Radio de câțiva ani buni. Este deci, și pentru majoritatea membrilor orchestrei, prima dată când interpretează această lucrare. Simfonia a V-a a fost compusă în anul 1944, motiv pentru care o numim și ,,Simfonia Războiului". Chiar în partea a III-a, compozitorul a ilustrat prin muzică momentul când soldații germani au invadat un sat ucrainean și au ucis sute de eroi de război. Acest moment al lucrării este cel mai dramatic și cred că ne arată cât de aproape este istoria de noi.

Desigur, cele două lucrări din program sunt foarte cunoscute, toți dirijorii ruși avându-le în repertoriul lor. Pot spune că știu foarte bine aceste piese, chiar dacă este prima dată când le voi interpreta. De aceea, sunt foarte bucuros că mi s-a oferit această oportunitate de a interpreta lucrări atât de frumoase și cunoscute! Așa că, în compania pianistului Cadmiel Boțac, eu și Orchestra Națională Radio vom încerca să aducem pe scenă o atmosferă specială, magică prin muzică!

Interviu realizat de Ana Sireteanu