Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Invitații săptămânii la Perpetuum mobile

Publicat: joi, 2 Iunie 2022 , ora 10.56

Sub egida serilor Radio România Muzical - 25, are loc joi, 2 iunie 2022, un recital pe care îl susțin violonistul Răzvan Stoica și sora sa, pianista Andreea Stoica. De la ora 19.00, cei doi muzicieni vor interpreta Rapsodia de concert Tzigane de Maurice Ravel, Ciaccona în sol minor de Tomaso Vitali, Suita italiană de Igor Stravinski și Sonata D 574 în La major de Franz Schubert. Recitalul va fi urmat de lansarea albumului Lost in translations, apărut în 2021 la Editura Casa Radio, înregistrat de cei doi protagoniști alături de Kamerata Stradivarius. Despre toate acestea Răzvan Stoica și Andreea Stoica au discutat cu Lucian Haralambie în cadrul emisiunii Perpetuum mobile

În studioul Radio România Muzical, pianista Andreea Stoica și violonistul Răzvan Stoica - invitații săptămânii în Perpetuum mobile. Bun găsit!

Răzvan Stoica: Bine v-am găsit!

Andreea Stoica: Bine v-am găsit!


Vorbim despre recitalul de mâine seară pe care-l veți susține la Sala Radio. Veți reveni, așadar, pe scena Sălii Radio mâine seară de la ora 19.00, cu un program prin care veți aniversa și voi cei 25 de ani împliniți de Radio România Muzical. Care este programul acestui recital?

Răzvan Stoica: Am ales, la ceas aniversar, un repertoriu un pic mai complex, respectiv Sonata de Schubert, Marele Duo pe care-l cântăm cu mare plăcere de fiecare dată. E una din piesele importante ale muzicii de cameră. Continuăm cu Ciaccona de Vitali, una dintre piesele de virtuozitate scrise devreme, prin secolul al XVII-lea chiar. Apoi, o lucrare neoclasică a lui Stravinski, Suita italiană. Și vom încheia recitalul de mâine cu Rapsodia de concert "Tzigane" de Maurice Ravel.


Sunt lucrări cunoscute, sunt lucrări de virtuozitate. Recitalul va fi difuzat live la România Muzical. După recital, lansați un disc - Lost in Translations. Este definitivat în 2021; știu că ați făcut înregistrările cu un an înainte. Un disc la care ați lucrat cu Kamerata Stradivarius. Ce conține albumul? Cum a apărut el?

Andreea Stoica: Așteptăm acest disc de ceva timp. Având în vedere condițiile pe care le-am trăit în ultimii ani, a fost imposibil de lansat până acum, așa că suntem foarte fericiți pentru lansarea discului care va avea loc mâine seară. Este un disc foarte frumos sau, mai bine spus, foarte apropiat sufletului nostru - începând cu Piazzolla, cu cele 4 anotimpuri de la Buenos Aires pentru pian, vioară și orchestră de cameră și terminând cu cele două balade ale lui Ciprian Porumbescu și George Enescu, pe lângă alte mici surprize care mai sunt incluse pe acest disc.


De ce acest titlu - Lost in Translations?

Răzvan Stoica: A fos un concurs de împrejurări foarte interesant, pentru că discutam cu producătorii de la Editura Casa Radio și ne-am gândit cum putem mai bine să exprimăm ceea ce este pe acest disc. Și... ne-a venit imediat... ok, ne pierdem undeva, într-o traducere, pentru că trecem de la muzică românească la muzică argentiniană, apoi la Bartok și, din nou, la George Enescu. Și acest mix, această complexitate stilistică ne-a dus cu gândul spre "lost in translation".


Noi glumeam puțin înainte să intrăm în direct, suntem deja la jumătatea anului! Nici nu ne-am dat seama când au trecut atâtea luni din 2022. Ce urmează pentru voi după recitalul de mâine seară?

Andreea Stoica: După recitalul de mâine seară, vom concerta în cadrul unui concert de binefacere care va avea loc săptămâna viitoare, pe 7 iunie. Este un concert de binefacere pentru o operație de epilepsie, la care sper să vină cât mai mulți oameni pentru că este un concert foarte frumos. Va avea loc la Palatul Mogoșoaia și abia așteptăm și această ocazie!

Răzvan Stoica: Apoi, vom începe o serie de workshop-uri în țară, respectiv la Iași, la Bușteni, la Brașov, în care vom discuta cu tineri muzicieni lucrurile pe care ar trebui să le studieze peste vară și perfecționarea tehnicilor de virtuozitate, chiar și a muzicii baroce, preclasice ș.a.m.d. atât pentru vioară, cât și pentru pian. Și apoi urmează un mini-turneu, undeva în luna septembrie, care preconizez că va fi un turneu internațional - în Belgia, în Italia, în Spania, în Germania, dar și în anumite locuri din România unde nu am mai ajuns până acum, dar unde vom concertta cu mare plăcere în toamnă. Abia așteptăm!


Turneul va fi în formula Duo Stoica. Alte proiecte cu Kamerata Stradivarius urmează?

Răzvan Stoica: Urmează și alte proiecte. Sperăm ca în vara aceasta să inaugurăm un festival în Olanda, un festival de muzică de cameră în care vom include și Kamerata Stradivarius cu două lucrări foarte frumoase pentru vioară și, în primă audiție, un aranjament al Concertului nr.4 de Nicolo Paganini.


Ne întoarcem la motivul acestui interviu de astăzi. O invitație pentru recitalul de mâine seară de la Sala Radio?

Andreea Stoica: A trecut ceva timp... cred că anul trecut am fost ultima oară pe scena Sălii Radio și revenim cu mare bucurie de fiecare dată. Iar de această dată, cu atât mai mult, pentru că îmi doresc să sărbătorim împreună cei 25 de ani de România Muzical și vrem să fiți alături de noi.


Andreea Stoica, Răzvan Stoica, mulțumesc pentru prezența în Perpetuum mobile! Mult succes mâine seară și, celor de acasă... nu uitați, după recital - o lansare de disc. Lost în Translations este albumul lansat de Duo Stoica și Kamerata Stradivarius.