Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Aurelia Vișovan

Publicat: joi, 26 Mai 2022 , ora 11.02

Vineri, 27 mai 2022, muziciana este solistă a Filarmonicii Transilvania din Cluj-Napoca. Artista este cunoscută pe plan internațional pentru interpretările sale la clavecin, fortepiano și pian modern, fiind câștigătoarea unor concursuri cu renume, dintre care amintim Competeția Internațională de Pian ,,Santa Cecilia” din Porto.

Aurelia Vișovan, veți susține vineri un concert la Colegiul Academic din Cluj, unde veți interpreta Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Moritz Moszkowski. Compusă în anul 1998, lucrarea romantică este cântată destul de rar pe scenele de la noi. Cu ce ocazie v-ați mai întâlnit cu această lucrare?

Cunosc această lucrare de mai mulți ani. Mi-am dorit mereu să o cânt și știam că se interpretează foarte rar pe scenele de la noi. Cunosc o singură înregistrare de pe scenele românești - cea a Ralucăi Știrbăț de la Ateneul Român. Nu știu, deci, dacă în afară de această dată, concertul s-a mai interpretat. Așa că mi-am dorit mult să-l aduc și pe scenele românești și să-l interpretez la Cluj, pentru că mi se pare o lucrare, într-adevăr, de foarte mare valoare.


Ce particularități interpretative presupune acest concert?

Este o lucrare de foarte mare virtuozitate. Este într-adevăr, foarte pianistic scrisă, însă foarte dificilă și din punct de vedere al lungimii. Este un concert de proporții mari, are patru părți, aproximativ 40 de minute, fiind deci unul dintre concertele mari pentru pian și orchestră. Presupune, de asemenea, și o foarte bună rezistență pe scenă, fiind plin de pasaje de virtuozitate. Cu toate acestea, are însă și o scriitură orchestrală bună. Este, deci, foarte bine orchestrat, având un dialog al pianului cu orchestra foarte bine echilibrat. Pot spune că nu se aseamănă cu cele două concerte de Chopin, unde pianul este în prim-plan, iar orchestra acompaniază non-stop, ci este un adevărat dialog. Sunt convinsă că ne va face plăcere să-l interpretăm, atât mie, cât și orchestrei.


Este acest concert prima dvs. colaborare cu dirijorul Paul Mann?

Da, este prima noastră colaborare. Acest eveniment este, în fapt, reluarea unui alt concert, care, din păcate, a fost anulat. Se petrecea  la foarte scurt timp înainte de reînceperea vieții concertistice, în ianuarie, ocazie în care urma să cânt același concert de Moszkowski, cu aceeași orchestră, dar un alt dirijor. Motivul pentru care evenimentul a fost anulat a fost imposibilitatea dirijorului de a onora invitația Filarmonicii. Mă bucur foarte mult că avem această alternativă grozavă de a relua evenimentul!Interviu realizat de Ana Sireteanu