Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. RRM 25 - Interviu cu pianista Sînziana Mircea

Publicat: marți, 24 Mai 2022 , ora 9.23

Sînziana Mircea, aș dori să vorbim despre legătura sufletească pe care o ai cu Radio România Muzical și desigur despre evenimentele pe care le-ai trăit alături de postul nostru. Să ne referim mai întâi la momentul 2015, când ai susținut un recital la Muzeul Național Cotroceni, sub egida postului Radio România Muzical și atunci într-un moment aniversar. Se împlineau 18 ani de la prima emisie a postului. Cum s-a desfășurat acest eveniment? Cum ai ajuns de fapt să colaborezi cu Radio România Muzical?

În primul rând aș dori să urez La Mulți Ani, Radio România Muzical și să mulțumesc din suflet echipei Radio România Muzical, care mi-a fost dintotdeauna alături și care m-a însoțit peste tot în lume, atât în cadrul momentelor mele profesionale, dar și ca un prieten, pentru că întotdeauna când m-am simțit singură, fie că eram în Japonia, fie că eram în America deschideam Radio România Muzical și mă simțeam acasă. Momentul Radio România 18 ani a fost magic pentru mine, unul din cele mai frumoase și speciale concerte ale mele, desfășurate la Muzeul Cotroceni și mulțumesc pe această cale doamnei Cristina Comandașu, care m-a invitat în acel proiect și în multe altele. A fost o șansă uriașă, pentru că eu eram cu puțini ani mai mare decât postul care aniversa atunci majoratul, aveam 20 de ani și am prezentat un program foarte complex, cu piese de Schubert, de Liszt, tablouri dintr-o expoziție de Mussorski, iar din acel concert s-a născut primul meu disc, Nihil Sine Deo, care a fost editat chiar de Editura Casa Radio.


Un an mai târziu, în 2016 a fost acel CD, cu un titlu foarte, foarte frumos, Nihil Sine Deo, care probabil a contribuit la câștigarea locului trei la concursul Cel mai bun CD, organizat tot de Radio România Muzical. Știu că tot atunci ai început o colaborare cu Alexandru Tomescu, un alt prieten fidel al postului nostru. În ce a constat această colaborare?

A fost un moment incredibil pentru mine, pentru că în cadrul acelui concurs, Alexandru a câștigat locul I, eu am câștigat locul III și atunci când au anunțat rezultatele la radio, într-un interviu în direct, Alexandru a lansat o provocare, a spus: "Mă bucur să câștig locul I și lansez o provocare câștigătoarei de pe locul III, Sânziana Mircea, să cântăm din nou împreună". Eu atunci ascultam radioul, ca un ascultător obișnuit, acasă și era să cad de pe scaun, de emoție. Am rămas absolut blocată, iar acolo a fost reluarea legăturii noastre profesionale. Mai cântasem împreună în 2011, iar apoi în 2017 am avut un prim concert în luna martie și apoi a urmat Turneul Stradivarius, ediția aniversară numărul 10 a turneului Stradivarius, în care am colindat țara în lung și-n lat, dar și în străinătate, împreună cu Alexandru Tomescu și Omar Massa, așa că mi-a purtat foarte mare noroc acest disc, care a venit în urma concertului aniversar Radio România - 18 ani.


Deci, n-a fost întâmplător titlul Nihil Sine Deo. Ați avut ocazia prin această colaborare să prezentați publicului și creația unui compozitor care, din câte am înțeles, este preferat al tău, Astor Piazzolla, nu-i așa?

Exact. A fost un turneu în care am cântat, printre altele, Anotimpurile, la Buenos Aires, în formulă de trio, cu vioară, bandoneon și pian și ultimul concert a avut loc chiar la Sala Radio. Era totul înainte de pandemie, cu sala absolut plină, cu foarte mulți prieteni alături și a rămas pentru mine un moment foarte, foarte special. Pentru mine, Sala Radio este acasă, pentru că am crescut pe holurile Sălii Radio, de când aveam șapte ani. Mergeam la audiții pentru emisiunea regretatei Rodica Sava, care dădea o șansă uriașă tuturor tinerilor muzicieni, așa că, chiar din clasa întâi, clasa a doua mergeam la aceste audiții. Am cântat în direct în fiecare an, în emisiunea dânsei, Muzicieni de azi, muzicieni de mâine. Acum că stau să mă gândesc era o responsabilitate uriașă pentru un copil de șapte-opt ani să cânte în direct pe un post național. Eu am avut această șansă, așa că de fiecare dată când intru în Sala Radio mă simt ca acea fetiță de șapte ani care intra cu emoție pentru o audiție sau pentru emisiunea în direct.


Interviu realizat de Laura Ana Mânzat