Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Marius Firca

Publicat: vineri, 20 Mai 2022 , ora 14.57


Domnule colonel Cristian Marius Firca, în această duminică la Sala Radio veți participa în calitate de dirijor al Corului Academic "Divina Armonie" împreună cu Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale la un concert al absolvenților cursului de formare a ofițerilor în activitate în cadrul Centrului de Instruire pentru Muzici Militare. Care va fi structura concertului și ce program a fost ales?

Concertul care se desfășoară duminică, 22 mai, la Sala Radio este o premieră absolută în istoria muzicilor militare. Țin să menționez acest lucru, pentru că e prima oară în existența de 183 de ani a muzicilor militare când se întâmplă un asemenea eveniment, respectiv Concertul absolvenților. Cei 5 absolvenți care, după un curs de 7 luni în care au studiat materiile specifice dirijatului de orchestră, în special dirijatului de orchestră de suflători, vor veni în fața publicului să demonstreze nivelul dirijoral la care au ajuns ei în acest moment. Ei vor fi absolvenți, vor avea grad de sublocotenent al Armatei Române și vor fi dirijorii orchestrelor militare din țară.

Ne-am gândit ca pentru început fiecare din tinerii dirijori să-și expună din punct de vedere dirijoral piesa pe care o susțin și la examenul de absolvire. Sunt piese specifice muzicii de film. Avem compozitori precum John Williams, Alfred Reed, Andrew Lloyd Webber. Ei vor dirija aceste lucrări în fața Orchestrei Reprezentative a Ministerului Apărării Naționale, urmând ca în a doua secțiune, alături de această binecunoscută orchestră a armatei să participe ca și invitat Corul Academic "Divina Armonie" a Fundației "Cavalerii Daciei". Aici vom schimba puțin repertoriul; mergem către latura musical - Concert celebration a compozitorului Andrew Lloyd Webber, apoi Vangelis - Conquest of Paradise, apoi câteva binecunoscute teme din literatura de operă îngemănate în compoziția Viva belcanto!; mai avem Brindisi din Traviata, unde avem invitați soliști ai Corului Ministerului Apărării Naționale, respectiv soprana Elena Dincă Velica și tenorul Daniel Stoica. Și vom încheia, bineînțeles, cu Hristos a Înviat! - un aranjament personal pentru cor și orchestră de suflători, având în vedere că până la Înălțare cinstim cu se cuvine Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Bineînțeles, pregătim și câteva piese surpriză pentru bis.

Aproape toate lucrările vor avea și proiecții video realizate de plutonierul Paraschiv Ovidiu Dan, cu clipuri din filmele a căror muzică se interpretează live.


Cui i se adresează și ce ne mai puteți spune despre acest curs de formare a ofițerilor în activitate în cadrul Centrului de Instruire pentru Muzici Militare?

Acest curs se adresează tuturor doritorilor de a deveni ofițeri ai Armei Muzici Militare și dirijori ai orchestrelor militare. Acest curs poate să fie frecventat atât de tinerele cadre din armată cu specialitatea Muzici Militare, cât și celor din viața civilă. Anul acesta avem și o absolventă din viața civilă care, după ce a studiat dirijatul la Universitatea Națională de Muzică, a dat examen aici, l-a luat și acum promovează. Noi deschidem ușile larg tuturor doritorilor de a studia arta dirijorală și de îmbrățișa meseria de ofițer cu destinația Muzicilor Militare, a orchestrelor de suflători atât militare, cât și civile, pentru că dirijatul pentru orchestre de suflători este universal.

Interviu realizat de Filip Mihăilescu