Arhivă : Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Anca Săftulescu

Publicat: luni, 16 Mai 2022 , ora 13.33

Mâine seară, la Palatul Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti va avea loc un nou eveniment din seria ”Serate muzicale in Bucuresti”. Organizator – Lanto Communication.

Mai multe informații aflăm de la pianista Anca Săftulescu, protagonista seratei:

Marți seară vei susține un recital ce va avea loc la Palatul Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București. Intitulat "Contraste beethoveniene", programul include patru dintre cele mai cunoscute sonate pentru pian de Beethoven. Cum ai gândit tematica acestui program și care a fost criteriul de selecție al acestor lucrări?

Întotdeauna o gândesc în funcție de preferințele sufletești dintr-o anumită perioadă în care mă găsesc. Sunt unele dintre cele mai cunoscute sonate și sunt unele dintre preferatele mele. Am redescoperit cu bucurie muzica lui Beethoven. Am avut o perioadă în care romantismul apărea cu precădere în programele mele de concert. Acum revin cu atâta aviditate la muzica clasică! Beethoven, în acest moment al vieții, îmi creionează foarte frumos perspectiva artistică.

Sunt sonate de tinerețe, compuse în primele două perioade de compoziție ale lui Beethoven. Vorbim de împliniri și noi dimensini ale clasicului în op. 13, vorbim de deschidere spre o nouă lume, o nouă definire a ciclului de sonate în op. 26, vorbim despre avânt și virtuozitate romantică în op. 57. Și, nu întâmplător, am lăsat la urmă fantasticul și fantezia pe care o regăsim în acea sonată care este cunoscută sub numele de Sonata Lunii.


În invitația pe care ai făcut-o publicului prin intermediul unui videoclip, vorbeai despre "o muzică întocmai ca marea". Cum se raportează programul serii din acest punct de vedere?

Este o invitație cu dedicație, aș putea spune, și care conturează foarte frumos peisajul în care eu mă regăsesc acum. Marea mă inspiră, îmi este partener; marea este ceea ce văd eu atunci când studiez. Și-atunci, toate aspectele ei tumultuoase sau liniștite, așa cum le-am descris în acest videoclip de prezentare, le zugrăvesc în muzica pe care o cânt... pentru că le văd, pentru că le trăiesc, pentru că le simt.


Pentru următoarea perioadă, ce proiecte ai în pregătire?

Este o perioadă în care am pregătit și pregătesc o serie de recitaluri - recitalul Beethoven, dar sub o formă puțin redusă, va fi reluat miercuri seară, la Palatul Suțu. Urmează un recital de muzică romantică, inedită, camerală - pian, voce și corn - la Brăila, în luna iunie... și multe surprize pentru stagiunea următoare, din toamna acestui an.

Interviu realizat de Florica Jalbă